Hlavní obsah

Letem světem internetem (68. díl) - Text oku lahodící

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet magazín o bydlení, hudební server a stránky pro milovníky estetiky.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

Bydlet.cz

Proč nespojit server o financích s webem o bydlení, řekl si provozovatel magazínu AliaWeb finance a zahájil vydávání internetového časopisu Bydlet, jehož design se však bohužel od mateřského periodika příliš neliší.

Server je tématicky rozdělen do mnoha rubrik, jejichž názvy jednoznačně vypovídají o jeho obsahu: Stavba, Kuchyně, Koupelna, Financování bydlení, Nové bydlení, Zahrada, Technika, Realitní poradna a Ceny nemovitostí. 

"Jelikož pořídit si bydlení je finančně dosti náročné, je dobré si před jeho pořízením či rekonstrukcí obstarat co nejvíce informací o tom jak postupovat, na co si dát pozor, jaké jsou v bydlení trendy nebo například nové materiály," obhajuje existenci magazínu Michal Heřmanský ze serveru AliaWeb finance.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (5/10)

MusicWeb

MusicWeb vznikl jako samostatný projekt v listopadu 2003 a v těchto dnech tedy slaví konec prvního roku své existence. Za tu dobu se v jeho vedení stihlo vystřídat několik šéfredaktorů. A právě častá změna ve vedení s velkou pravděpodobností stojí za úpadkem kdysi ambiciózního webu, ze kterého se magazín vzpamatovává dodnes.

"Naštěstí výkon současného šéfredaktora Ladislava Řehounka předčil všechna má očekávání a během necelých dvou měsíců, co je ve funkci, dal projektu chybějící perspektivu a obnovil chod redakce," prozrazuje zákulisní informace zakladatel webu Marek Soldát. 

A co tedy dnes MusicWeb nabízí? Kromě nezbytných recenzí hudebních CD, rozhovorů s muzikanty nebo seznamu hudebních akcí nechybějí ani reportáže z koncertů, o které je mezi návštěvníky internetového hudebního magazínu největší zájem.

"Koncerty nejsou jen suché poslouchání hudby, jde o show na pódiu a mezi diváky. Je třeba proniknout mezi ně. Během akce se vždycky odehraje tolik zajímavých věcí okolo, o kterých se dá psát," vysvětluje Marek Soldát a dodává: "Na MusicWebu se můžete dočíst o tom, co ovládá současný svět hudby. Nejde jen o samotné novinky a články, ale také o správnou hudební atmosféru."

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (6/10)

typomil

Písmo nás obklopuje na každém kroku, ale málokdo si uvědomuje, že jeho užití není dílem náhody nebo osobního (ne)vkusu, ale též dílem znalosti určitých zákonitostí.

Existuje sice několik webů nebo portálů, které se specifikům české typografie věnují, jedná se ale většinou spíše o jakési rozcestníky (například www.typo.cz) nebo dobře načaté, ale nedokončené projekty. 

Nový server typomil se zabývá naukou o písmu, užitím písma v tištěné i webové propagaci či ve venkovním prostoru. Web obsahuje kapitoly o sazbě, sazebním obrazci, kompozici, dělení slov, tipy jak dodržet některá typografická pravidla na internetu apod. Je určen především lidem z oboru grafiky a webdesignu, ale potěšení přinese v podstatě každému zájemci o pěknou úpravu.

"Zaměřuji se na charakter venkovních poutačů, propojení místa, písma a architektury. Neméně důležité je rozšíření a doplnění stávajících článků a dalších doprovodných ilustrací. Ve vzdálenější budoucnosti pak přibudou kapitoly z historie evropského písemnictví," říká o svých plánech autor webu typomil Martin Pecina.  

.: HODNOCENÍ: grafika (10/10), obsah (9/10)

Autor článku stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám