Hlavní obsah

Letem světem internetem (51. díl) - Desetitisíce sportovních fotek

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web o husitech, stránky obsahující záplavu fotografií se sportovní tématikou a web věnovaný ručním pracím (pro ženy).

Foto: Martina Rambousková

Kandidáti při hnětení těsta. Zleva Pošmourný, Ženíšek, Adamová, Mikula a Gábor.

Článek

Husité

První verze stránek o jednom významném historickém období našich dějin (konkrétně první poloviny 15 století.) byla na webu zveřejněna již někdy v roce 1997. Zatímco předcházející dvě verze měly spíše statickou podobu s malou informační hodnotou, současná třetí verze je pravidelně aktualizována a doplňována.

Mezi hlavní důvody vzniku webu patří propagace husitství, neboť podle autorů stránek by hrdiny a vzory českého národa měly být legionáři, odbojáři ze západní (piloti RAF) a východní fronty a pochopitelně také husité. Navíc se podobně orientovaným webem takovéhoto rozsahu tuzemský internet chlubit nemůže. 

"Informace čerpáme z odborné literatury s tím, že studujeme jak pozitivně tak i negativně orientovaná pojednání. Husitství je téma velmi kontroverzní a má své příznivce i odpůrce. My se k tomuto tématu snažíme přistupovat neutrálně - popisujeme pouze fakta," říká o webu Husité jeden z jeho autorů Michal Gelbič.

Nezanedbatelnou část návštěvníků webu tvoří studenti, kteří zde hledají podklady pro různé studentské práce. Slouží jim k tomu mimo jiné Rejstřík pojmů obsahující více než sedmdesát hesel (například jsou zde vysvětleny pojmy jako obrazoborectví, kališníci, panská jednota apod.).

Za pozornost stojí také sekce Husité v knihách s přehledem dostupné literatury nebo Husité v písních s nabídkou relevantních skladeb ve formátu MP3. 

Autoři webu by se v budoucnu chtěli více zaměřit na náboženské i sociální aspekty husitského hnutí (v této chvíli dominuje především vojenský pohled) a v přípravě je také adresář měst, obcí a hradů majících nějaký vztah k husitství.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (7/10

EMH.CZ

Pořídit si digitální fotoaparát dnes již nepředstavuje takový problém jako před lety. Je to jen pár dní, co vyměnil autor webu EHM.CZ Pavel Rycl svůj dvoumegový Olympus za profesionální mašinku, díky čemuž se již brzy dočkáme záplavy ještě kvalitnějších fotografií, než web dosud obsahuje. 

V současné době zde najdete několik desítek tisíc fotografií se sportovní tématikou. EHM.CZ se zaměřuje pouze na individuální, silově zaměřené sporty. Proto zde kraluje zejména gymnastika, kanoistika nebo rychlobruslení.

"Až na vzácné výjimky se vyhýbám profesionální sféře. Mám za to, že mnohem zajímavější fotografie se dají udělat na menších závodech nebo u nižších věkových kategorií. Tam je totiž vidět opravdový zápal pro sport. U profesionálů je sice vidět dokonalost pohybu, ale ten sport zpravidla 'nežerou' jako jejich mladší kolegové. A na těch fotkách je to vidět," říká Pavel Rycl. 

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (8/10)

Ruční práce

Web vznikl v roce 2003 a je zaměřený na ruční určené především ženám, které zde najdou zejména témata vyšívání, háčkování a pletení. Jsou zde nabízeny nejen pracovní návody na jednotlivé techniky, ale také vzory pro háčkování, pletení a předlohy na vyšívání, které jsou volně ke stažení.

Mezi nejvíce oblíbené lze zařadit předlohy pro křížkovou výšivku a rubriku Inspirace, kde jsou zveřejňovány především výšivky a háčkované dečky šikovných čtenářek.

Informace autorka webu Hana Růžičková čerpá z vlastních zkušeností s ručními pracemi, časopisů, knih a obdobných zahraničních stránek. Do budoucna je plánováno rozšíření nabídky vyšívacích předloh a popis dalších méně známých technik ručních prací. 

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (5/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám