Hlavní obsah

Letem světem internetem (14 díl) - Chcete přestat kouřit?

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet kulturní magazín pro aktivní básníky, malíře a fotografy, informační server o nekuřáctví a web pro fanoušky astronomie.

Foto: Hana Szotkowská

Metodu nabízí nemocnice zatím jen krátce, přesto už lékaři stihli pomocí pásek ošetřit desítky pacientů

Článek

Totem

Píšete básně, fotografujete nebo malujete? Pak byste měli vědět o existenci kulturního magazínu Totem, který byl založen v roce 1999 jako otevřený prostor pro podporu nadaným umělcům. Vydavatelem Totemu je občanské sdružení Loreta.

Každý autor, který publikuje prostřednictvím rozsáhlého redakčního systému svá díla, jej zviditelní v tzv. Volném prostoru. Redakce čítající v současné době sedmnáct redaktorů vybírá denně nejúspěšnější díla z Volného prostoru do časopisu.

Totem je jedním z nejsledovanějších kulturních magazínů v oblasti multikulturní propagace umělců v České republice. Od jiných se odlišuje mimo jiné tím, že redakce pracuje zdarma. V obsahu magazínu původně převažovala literární tvorba, ale po zdokonalení vkládacího systému a podpoře automatického generování malých fotografických náhledů značně stoupl počet publikovaných fotografií.

Možnost vkládat své fotografie a nechat je hodnotit ostatními návštěvníky nabízí mnoho webů, ale Totem se od nich výrazně odlišuje existencí interaktivního virtuálního městečka, kterým můžete procházet a fotografie hodnotit v budově s názvem Galerie umění.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (8/10)

Nekuřák

V České republice kouří zhruba třicet procent populace a ročně stojí léčba nemocí způsobených kouřením zhruba 20 miliard korun. Velká část kuřáků by se jistě ráda svého zlozvyku zbavila, ale pro mnoho z nich to není vůbec jednoduché.

Na webu Nekuřák.cz čtenáři naleznou informační a motivační zázemí, které jim pomůže se o problematice kouření dozvědět více, získat podporu ve své snaze s kouřením přestat, případně s ním nikdy nezačít.

Na serveru Nekuřák.cz se setkávají lidé kouřící, ještě nekuřáci i již nekuřáci a ti všichni se dohromady v diskusi výměnou zkušeností mohou neobyčejně obohatit. Proto zde naleznete velké diskusní fórum, kde se čtenáři podporují, vzájemně si radí a sdělují, jak se jim daří s kouřením přestat.

Kuřáci si také mohou zvolit svůj den D, kdy s kouřením přestanou, a od tohoto dne jsou na hlavní stránce informováni o tom, kolik peněz již svým nekuřáctvím ušetřili a o kolik se jim statisticky prodloužil život.

Kolik cigaret denně vykouříte? Hlasujte v anketě pod článkem.

Česká astronomická společnost

Důkazem tohoto, že mezi prvními osadníky internetu byli vědci, je web České astronomické společnosti fungující již od 15. května 1995. Jeho obsah však není určen pouze profesionálům z hvězdáren.

Kromě aktualit z astronomie, kosmonautiky a příbuzných oborů, tu najdete i přehled zajímavých astronomických úkazů, často kladené otázky nebo astronomický slovníček. Vaší pozornosti by neměla ujít ani nově otevřená sekce nabízející češtiny do astronomických programů.

Zdrojem informací jsou internetové stránky astronomických institucí (ESO, ESA, NASA apod.) nebo stránky o kosmických sondách a družicích (Chandra, Cassini apod.). Nedílnou součástí jsou i autorské články a informace z hvězdáren. 

Tvůrci webu chystají spolu s Astronomickým ústavem AV ČR české stránky projektu Venus transit 2004, v přípravě jsou také stránky o astronomických programech a do budoucna by se měla rozšířit sekce o aktuálním dění na obloze.

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (7/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Kolik cigaret denně vykouříte?
1 - 10
26 %
11 - 20
36,2 %
více než 20
16,4 %
nekouřím
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 177 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám