Hlavní obsah

Letem světem internetem (13. díl) - Pojďte na pivo!

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet osvětová stránka o počítačových virech, internetová databáze restaurací a virtuální kuchařka.

Foto: Daniela Raušová

Ilustrační foto - areál bývalých Rukavičkářských závodů v Dobříši

Článek

Viry

Není to tak dlouho, co se před viry stačilo chránit jen tím, že jste nespouštěli podezřelé programy přinesené odněkud na disketě. Dnes se váš počítač připojený k internetu může nakazit dříve než se nadějete. Infikované soubory se totiž v současnosti nejčastěji skrývají v e-mailových zprávách.

Řeči o prevenci však stále řada lidí nebere vážně a bez dlouhého přemýšlení otevírá všechny soubory, které jim přijdou v poště. S křížkem po funuse pak někteří z nich zavítají na Igiho stránku o virech, kde její správce Igor Hák soustřeďuje nejen informace týkající se prevence, ale i návody na odstranění nejrozšířenějších virů a případně zde přímo nabízí ke stažení jednoúčelové antiviry. 

Snad povinným čtením by se měla stát i elektronická kniha o virech, kterou si zdarma můžete stáhnout ve formátu PDF. Vaší pozornosti by také neměla ujít služba Mail Info (přihlásit se lze pomocí formuláře v pravém sloupci) rozesílající upozornění o novinkách na virové scéně.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (10/10

České hospůdky

Posezení s přáteli je jedním z populárních způsobů trávení volného času. Pokud již máte svoji oblíbenou hospůdku, není co řešit. Ale co dělat v případě, když tomu tak není? Nebo když potřebujete najít podnik pro speciální příležitost (svatební hostina, podnikový večírek, obchodní oběd)? V takovém případě je nejlepší vybrat si lokál v některé z mnoha internetových databází restauračních zařízení.

Web České hospůdky se začal připravovat v létě roku 2002, kdy byla zahájena tvorba databáze. Koncem června letošního roku byly webové stránky spuštěny naostro. Najdete tu jednu z nejrozsáhlejších a zároveň nejúplnějších databází stravovacích zařízení na českém internetu. Databáze obsahuje informace o zhruba 7.700 podnicích z celé České republiky. Tvůrci webu kladou důraz na úplnost a aktuálnost údajů, a proto se každý údaj snaží ověřovat buď e-mailem, telefonicky nebo osobní návštěvou. 

K základním funkcím webu patří hodnocení jednotlivých podniků, přidání vlastního komentáře, vložení nového podniku (ten pak prochází ruční kontrolou a ověřením údajů) a samozřejmě vyhledávání. České hospůdky svým návštěvníkům nabízí i určitou formu chatu - Pokec u piva, kde se o své zkušenosti či zážitky mohou podělit s ostatními přímo.

V plánu je kromě zvyšování informační hodnoty webu také rozšíření funkčnosti osobního nastavení pro registrované návštěvníky (např. možnost vytvoření vlastního seznamu oblíbených restaurací, který umožní rozesílání informací o vybraných podnicích přátelům).

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (7/10)

Jak často chodíte do hospody? Hlasujte v anketě pod článkem.

Dadalova kuchařka

Pokud se vám do hospody nechce, ale raději byste si dobré jídlo dali doma, hodila by se informace o kvalitní internetové kuchařce. A právě takovou Dadalova kuchařka je. Autora webu totiž gastronomie a praktické vaření zajímá dlouhou dobu a již mnoho let shromažďuje kuchařské recepty a knihy.

"Byly to hlavně výpisky od kuchařek v naší rodině (maminek, tetiček, manželek) s recepty doporučovanými přáteli a známými, které mě přiměly je zaznamenávat a uspořádávat do počítače. Zde jsem oblíbené a zajímavé kuchařské předpisy pořádal podle kategorie. Po určité době jsem se odvážil tuto sbírku dát na internet," dodává autor webu Jura Čermák. 

Cílem této kuchařky je však nejen shromážďovat recepty, ale i pomoci naučit dobře vařit a poznat základní zákonitosti probíhající během kuchyňských procesů. V současnosti Dadalova kuchařka obsahuje 1.482 nesladkých receptů a 270 návodů na vybrané moučníky a sladkosti

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (9/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Jak často chodíte do hospody?
denně
19,7 %
několikrát do týdne
34,6 %
několikrát do měsíce
19,7 %
minimálně
14,2 %
vůbec
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 127 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám