Hlavní obsah

Letem světem internetem (16. díl) - TV seriály pro nostalgiky

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web fandů zapadlých televizních programů, stránky o MHD a informační server pro nespavce.

Foto: Aleš Plevka

Rafinovaná finta zvaná "upuštěný kapesníček" v podání slečny Abigail

Článek

Televizní seriály

Pokud již dávno nepatříte mezi "náctileté", jistě si vzpomenete na televizní pořady Magion a Vega, které pravidelně rozjasňovaly úterní a čtvrteční odpoledne mládeži socialistického Československa. Pořady překvapivě prosty jakékoli propagandy tehdy přinášely výborné animované seriály, po kterých se dnes prakticky slehla zem.

Před několika měsíci se na různých místech českeho a slovenského internetu začalo výrazněji diskutovat právě o seriálech, které byly v těchto magazínech pro mládež uváděny. Postupně vykrystalizovala početná skupina skalních příznivců a fanoušků těchto pořadů, kteří se snažili neorganizovaně jednat s Českou televizí. V tu chvíli se zrodil nápad založit web Televizní seriály. 

Postupně se tak na zmíněném webu objevují články o dnes již legendárních seriálech Želvy Ninja, Čáryfuk, Hrabě Káčula, Čáryfuk nebo Smolíkovi. Celý projekt můžete podpořit tím, že se zapíšete do petice, jejímž cílem je, aby se pořady Magion a Vega vrátily v podobě reprízy na televizní obrazovky.

Máte-li chuť, můžete o některém seriálu sami napsat článek (osobně bych se přimlouval za seriál o víle Ágnes bojující se zlou televizí Ednou, skvěle namluvený Oldřichem Kaiserem). Provozovatelé webu chystají další novinky, objevit by se měla mimo jiné možnost komentování a hodnocení článků. V plánu jsou i soutěže o věcné ceny.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (5/10)

Vzpomínáte si na pořady Vega a Magion? Hlasujte v anketě pod článkem.

Citybus

Jsou mezi námi i tací, kdož našli zalíbení v městské hromadné dopravě. A nemusí to být zrovna jedinci lepící se v přeplněném autobuse na osoby opačného (v některých případech dokonce i stejného) pohlaví. Existují prostě lidé, které fascinuje městská hromadná doprava jako taková. Zajímají se o jednotlivé typy autobusů, tramvají či trolejbusů, studují jízdní řády a nepohrdnou ani informacemi ze zákulisí dopravních podniků.

A právě jim je určen web Citybus, který se na internetu objevil 2. dubna 1999 pod názvem Bus magazín. Důvodem jeho vzniku tehdy byla snaha zaplnit prázdné místo v oblasti informací o městské hromadné dopravě, se zaměřením na nekolejovou dopravu. Od původního zaměření webu pouze na nekolejovou dopravu se postupem času ustoupilo, a tak zde lze v současné době nalézt informace i o kolejových systémech plnících funkci MHD. 

Web je zpravidla aktualizován pětkrát až sedmkrát týdne a někdy dokonce i několikrát denně. O přísun informací se starají většinou přímo pracovníci jednotlivých dopravních podniků a dále se na tvorbě obsahu webu velkou měrou podílejí lidé, kteří mají MHD jako koníčka a sledují její vývoj a historii ve svém regionu.

Bohužel však v poměrně rozsáhlém projektu začíná být obtížná orientace a některé stránky jsou navíc po grafické stránce nevyhovující. Naštěstí se provozovatelé webu chystají oslavit jeho šestileté výročí převedením některých částí do dynamické podoby, změny k lepšímu by se měla dočkat i grafická podoba webu.

TIP! Zaujmout vás může stránka s odkazy na jízdní řády v devatenácti městech České republiky, rozsáhlé diskusní fórum nebo bohatá fotogalerie, ve které naleznete nejen různé typy dopravních prostředků MHD, ale i řadu fotografií dopravních nehod.

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (8/10)

Nespavost

Vědecké výzkumy prokázaly, že část svého života prospí všichni savci a proč by tedy měl být člověk výjimkou. Nemůžete-li však usnout, podívejte se na web Nespavost. Dozvíte se zde, co je nespavost, jaké jsou její nejčastější příčiny, proč je spánek důležitý a kdy je již nejvyšší čas navštívit lékaře.

Nechybí zde ani publicistické články nebo online poradna na témata Krátký spánek, Nespavost, Nekvalitní spánek nebo Problémy s usínáním. Tvůrci stránek mysleli opravdu na vše, neboť pokud neusnete po dobře míněných odborných radách, pohled na dva spící bulánky v záhlaví stránek vás uspí zcela určitě.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (7/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Vzpomínáte si na pořady Vega a Magion?
ano, byl(a) jsem pravidelným divákem (divačkou)
73,7 %
ano, občas jsem se díval(a)
12,3 %
ano, ale nelíbily se mi
6,4 %
ne
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 236 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám