Hlavní obsah

Letem světem internetem (12. díl) - Nestůně váš miláček?

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet internetová encyklopedie osobností, veterinární poradna a web nabitý citáty.

Foto: www.zs-komenskeho.cz

Část redakce školního časopisu

Článek

Jsme.cz

Říká se, že internet je jedna velká encyklopedie. Člověk jen trochu znalý internetových poměrů však dobře ví, jak je toto rčení nadsazené. Skutečných encyklopedických dat aby jeden pohledal. Jedním z míst, kde se tyto údaje vyskytují, je encyklopedie Osobnosti českých dějin.

Autoři této encyklopedie se nechali slyšet, že jejich projekt se skládá z několik etap. Nyní jsou na konci té první, startovní. V ní založili pevný základ databáze, která dnes obsahuje více než 1 000 osobností. Každá z nich je představena charakteristickým odstavcem, přívlastkem a vymezena časově datem narození a případně úmrtí. Referáty této úvodní fáze vznikaly ve spolupráci s olomouckým historikem PhDr. Josefem Bartošem, Drsc. který se sestavování životopisů osobností věnuje již řadu let. 

Druhá etapa projektu spočívá v zapojení diskusních možností internetu. Pomocí diskusních fór se tak mohou čtenáři propojit a obsah, který tak vznikne, bude naprosto jedinečný. Proto projekt Jsme.cz provází i velké diskusní fórum vážící se tématy k jednotlivým osobnostem. Stejně tak je možné opatřovat jednotlivé zpracované referáty komentáři, známkovat je, účastnit se anket nebo vědomostních testů.

"Vzpomínám si, jak na jedné přednášce o Adolfu Loosovi vstal jeden rodilý střešovičák a vyprávěl, jak se coby pilot rozhodl zaletět nad Müllerovu vilu a ověřit, zda mají Müllerovi na střeše bazén, jak se šuškalo. Podobné zážitky mají cenu zlata, byť nevzešly z historických analýz," hájí možnost doplňování informací k osobnostem prostřednictvím diskusních fór jeden z autorů projektu Martin Sviták.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (5/10

Veterina-info

Není to tak dlouho, co jsme na tomto místě psali o webu pro chovatele psů. Tentokráte se dostane i na další příznivce němých tváří. Web Veterina-info totiž není čistě chovatelský a kynologický web a nejde ani o odbornou stránku z veterinární medicíny. Zmíněný web je mostem mezi těmito obory a přináší pro laika srozumitelnou formou informace z oblasti veterinární medicíny psů a koček a snaží se jednoduše odpovídat na dotazy chovatelů, resp. na zdravotní problémy jejich svěřenců.

Stránky vytvořil a spravuje MVDr. Michal Čáp čerpající informace ze své každodenní veterinární praxe na velké veterinární klinice v Praze. Dále od kolegů, jejichž odborné články uveřejňované v různých chovatelských časopisech s jejich autorským souhlasem přetiskuje. Typickým tazatelem v poradně bývá žena, soudě dle nejfrekventovanějšího času kladení dotazu nejspíše úřednice nebo zaměstnanec mající přístup na internet z práce. O pracovní pauze si pročítá poradnu nebo odborné články pro chovatele a hledá odpověď na zdravotní problém svého čtyřnohého miláčka.  

Jaké zvíře chováte? Hlasujte v anketě pod článkem.

Citáty

Citáty jsou zdrojem mouder i brilantních bonmotů do společnosti nebo pro případ, že hledáte inspiraci. Toho si je vědom i Kamil Šíp, který na svém webu soustředil vážné i nevážné výroky významných osobností světových dějin od Ptahotepa (30. stol př.n.l.) až po současnost.

Ve více než půl druhé tisícovce citátů lze vyhledávat podle klíčových slov, dle autorů nebo je možné využít připravenou volbu rysů života: děti, přátelství, láska, stáří apod. Každý z výroku lze odeslat na e-mailovou adresu, k dispozici jsou i různé statistiky. Největší zájem je o české autory a výroky vyjadřující vztahy mezi lidmi.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (9/10)

Anketa

Jaké zvíře chováte?
psa
24,9 %
kočku
18 %
křečka
13,7 %
rybičky
14,3 %
něco jiného
12,9 %
žádné
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám