Hlavní obsah

Kupujete kryptoaktiva? Můžete přijít o všechny peníze, varovali regulátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropští bankovní, pojišťovací a burzovní regulátoři varovali spotřebitele investující do kryptoaktiv, že mohou přijít o všechny investované peníze a stát se obětí podvodů. Upozornili, že mnohá tato aktiva jsou vysoce riziková a spekulativní, píše se ve sdělení, za kterým stojí Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) a Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Spotřebitelé čelí velmi reálné možnosti, že přijdou o všechny investované peníze, pokud tato aktiva koupí,” stojí ve sdělení. Regulátoři také uvedli, že spotřebitelé by si měli dávat obzvlášť velký pozor na zavádějící inzeráty slibující rychlé či vysoké výnosy, zejména takové, které vypadají příliš dobře na to, aby byly pravdivé.

Upozornili také, že většina kryptoaktiv nepodléhá v Evropské unii regulaci, takže se spotřebitelé nemohou spoléhat na práva a ochranná opatření spojená s regulovanými finančními službami.

Spotřebitelé by si podle regulátorů při zvažování investice do kryptoaktiv měli položit otázku, zda si mohou dovolit o všechny investované peníze přijít. Měli by se také zamyslet nad tím, zda rozumí vlastnostem kryptoaktiv a zda subjekty, se kterými v souvislosti s touto investicí jednají, jsou důvěryhodné.

Ryze digitální umělecké dílo se před rokem prodalo za 1,5 miliardy korun

Internet a PC

Rostoucí popularita NFT

Kryptoaktivem se rozumí digitální zachycení hodnoty nebo práv, které může být převáděno a ukládáno elektronicky pomocí technologie sdíleného registru nebo pomocí podobné technologie. Řeč je tedy především o NFT tokenech, které se v poslední době těší neustále vzrůstající popularitě.

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT představuje miliardový byznys i budoucnost on-line světa

Internet a PC

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Digitální tenisky i burger. Na síti se zrodil nový byznys

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám