Hlavní obsah

Ryze digitální umělecké dílo se před rokem prodalo za 1,5 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nezaměnitelné tokeny, známé také pod zkratkou NFT, jsou vedle kryptoměn nejznámějším příkladem virtuálních aktiv. Obchoduje se s nimi nicméně v reálném světě, a to za nemalé částky. Londýnský aukční dům Christie's před rokem, 11. března 2021, vydražil za téměř 70 milionů dolarů (přes 1,5 miliardy korun) digitální koláž amerického autora s uměleckým jménem Beeple.

Foto: Christie's

Dílo s názvem Každodennost: Prvních 5000 dní (Everydays: The First 5,000 Days)

Článek

Dílo s názvem Každodennost: Prvních 5000 dní (Everydays: The First 5,000 Days), které se prodalo v on-line aukci a za něž se platilo v kryptoměně, autora zařadilo mezi nejlépe placené žijící umělce.

Současná hodnota 42 329 jednotek kryptoměny ethereum, které v Singapuru žijící kupec za Beeplovo NFT dal, je přitom o víc než polovinu vyšší. Nezískal přitom dílo jako takové, ale možnost prokázat jeho vlastnictví, které může prodat někomu jinému.

Tokenizovaná díla přitom většinou zůstávají veřejně dostupná. V posledních letech i tak jejich popularita mezi sběrateli prudce stoupá. Loni tržby z prodeje NFT podle společnosti DappRadar stouply na 24,9 miliardy dolarů (534,9 miliardy korun) z 94,9 milionu dolarů o rok dříve.

Unikátní muzeum vystavuje umění, které v reálném světě neexistuje

Cestování

Budoucnost investicí jménem NFT

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Student se stal díky NFT přes noc milionářem, teď se musí vyrovnat se zájmem zlatokopek

Koktejl

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám