Hlavní obsah

Kryptoměny následují bitcoin a pozvolna rostou, některé i o desítky procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky celý svět kryptoměn následoval v noci z úterý na středu bitcoin – kurzy začaly výrazně padat. Ve čtvrtek se však situace začala pozvolna zlepšovat, po vzoru nejznámější kryptoměny na světě totiž i další virtuální mince začaly posilovat. Kurz některých kryptoměn vzrostl dokonce i o několik desítek procent. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Například ethereum si připsalo za posledních 24 hodin více než 30 %, jedna virtuální mince se aktuálně obchoduje za 2945 dolarů (61 630 Kč). Důvod k jásotu ale rozhodně ještě není, neboť minulý týden byl kurz 4382 dolarů (91 700 Kč).

Velký pád i vzestup. Bitcoin je jako na houpačce

Internet a PC

Na druhé straně ve středu se kurz propadl až na 2044 dolarů, což odpovídá podle aktuálního kurzu 42 760 Kč.

O 30 % posiloval během uplynulých 24 hodin také bitcoin. Ve středu odpoledne se tak v jednu chvíli bitcoin obchodoval jen za 30 201 dolarů (631 590 Kč), ve čtvrtek odpoledne to však bylo již 42 072 dolarů (879 850 Kč).

Některé kryptoměny posilovaly ještě více – hranici 40 % překonaly kryptoměny uniswap či graph, hranici 60 % pak ethereum classic nebo cardano. Ani jedna ze zmiňovaných kryptoměn nicméně nedosahuje ani zdaleka takové hodnoty jako bitcoin.

Sluší se nicméně zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Foto: repro coindesk.com

Kurzy kryptoměn na burze Coindesk (20.5.2021)

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám