Hlavní obsah

Konkurence pro HBO i Voyo. České Radiokomunikace chystají vlastní streamovací službu

Praha

České Radiokomunikace spustí během příštího půlroku projekt streamovací služby pro sledování videí přes internet. O zapojení do projektu jednají s některými televizními firmami na českém trhu. Uvedl to generální ředitel Českých Radiokomunikací Miloš Mastník.

Foto: repro cra.cz

Webové stránky Českých Radiokomunikací

Článek

„Je to projekt, o kterém si myslíme, že má své opodstatnění a místo na trhu. Máme srovnání z různých zemí, například z Francie, kde to funguje velmi dobře. Momentálně na tomto konceptu pracujeme,“ uvedl Mastník. Technologicky je podle něj služba připravená již nyní.

V Česku je nejoblíbenější placenou televizní streamovací službou Netflix s podílem okolo 37 procent. Následuje HBO Max s pětinovým podílem, zhruba deset procent patří domácí platformě televize Nova Voyo. Do čísel bude stále více promlouvat Disney+, který vstoupil na trh v letošním roce. Data vyplývají z údajů distribuční firmy Axocom.

Podle Mastníka je v současnosti na trhu patrný pokles zájmu o placený příjem televizního signálu, a roste tak význam bezplatného terestrického vysílání, které v současnosti využívá jako primární způsob příjmu signálu okolo 53 procent populace. Proto považuje jakékoli úvahy o dalším snižování počtu frekvencí pro terestrické vysílání ve prospěch mobilních sítí po roce 2030 za špatný směr.

Netflix nabídne levnější předplatné s reklamou. Ale ne v Česku

Internet a PC

„V některých oblastech by se měl naopak počet kmitočtů pro televizní vysílání zvýšit, aby se zlepšila kvalita signálu. Například pro multiplexy České televize a Českých Radiokomunikací,“ podotkl. O budoucnosti kmitočtů bude rozhodovat světová telekomunikační konference v příštím roce a následně Evropská komise.

České Radiokomunikace se vedle provozování vlastní sítě televizních a rozhlasových vysílačů zaměřují na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozují také vlastní datová centra a optickou páteřní síť. Společnosti ve finančním roce 2020/2021 klesly tržby meziročně zhruba o sedm procent na 2,25 miliardy korun. Zisk klesl na 141,5 milionu korun. Firmu loni koupily fondy Cordiant Digital Infrastructure, obchodované na hlavním trhu londýnské burzy.

Za streamování filmů a seriálů platí 800 000 Čechů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám