Hlavní obsah

Konec se blíží. Hellspy začíná uživatelům vracet peníze

Plánované ukončení internetové platformy Hellspy se blíží, stát by se tak mělo už 1. dubna. Společnost I&Q Group – provozovatel internetových úložišť Hellshare a Hellspy – už začala uživatelům vracet peníze za předplatné, které uhradili za neomezené stahování. Vaz jednomu z největších on-line úložišť na tuzemské scéně zlomila novela autorského zákona.

Foto: repro hellspy.cz

Webové stránky Hellspy.cz

Článek

„Vzhledem k legislativní situaci v ČR a v rámci maximální transparentnosti služby Hellspy ke svým uživatelům Vás chceme informovat o ukončení služby Hellspy ke dni 1. dubna 2023,“ napsali provozovatelé služby svým uživatelům už zkraje března.

Peníze se budou vyplácet lidem, kteří mají službu předplacenou na delší období, půjde tedy o poměrnou částku, která se bude vypočítávat ze zbývajících dnů po prvním dubnu. U většiny uživatelů tedy půjde o desetikoruny, maximálně o stokoruny.

Provozovatelé jednoho z největších on-line úložišť nyní prostřednictvím e-mailů vyzývají uživatele, aby přímo na stránkách Hellspy.cz vyplnili číslo svého účtu a o vrácení peněz touto cestou požádali. Vrácení tedy neprobíhá automaticky, je nutná spolupráce ze strany uživatele.

Foto: Novinky

Takto vypadá vyúčtování na serveru Hellspy pro vrácení peněz

Hellspy definitivně končí. Uživatelům vrátí peníze

Internet a PC

Mazání nepomohlo

Hellspy byl jakožto jeden z největších serverů pro sdílení dat v Česku trnem v oku ochráncům autorských práv již delší dobu. Na tomto portálu, podobně jako na celé řadě dalších internetových úložišť, lidé totiž hojně sdíleli filmy, hudbu, hry i nelegální kopie nejrůznějších programů.

Hellspy sice nahlášené kopie promptně mazal, i tak se ale na tomto serveru hojně objevoval nelegální obsah. Příliš nepomohla ani dohoda z loňského září, kdy se společnost I&Q Group dohodla se zástupci komerčních televizí na nasazení filtrů, které budou nelegální obsah automaticky vyhledávat a mazat.

Foto: Novinky

Takto Hellspy informuje uživatele o ukončení služby

Zlomový byl ale příchod nového roku, kdy začala platit již zmiňovaná novela českého autorského zákona v návaznosti na evropskou úpravu. Podle ní totiž provozovatel v podstatě přejímá odpovědnost za své uživatele – je zodpovědný za to, jaká data na server uživatelé nahrají.

Hellspy na to zareagoval po Novém roce vyřazením vyhledávání. Ať jste do vyhledávacího okénka na jeho stránkách zadali jakýkoliv výraz, vždy se objevila pouze hláška, že požadovaný soubor se nepodařilo nalézt.

S ohledem na to, že letos bylo na službě možné stahovat data už jen v rámci předplatného za poplatek nebo za kredity, které uživatelé získali nahráváním dat, přišla firma s novým rokem o podstatnou část financí. Proto se evidentně rozhodla od nadcházejícího měsíce omezit činnost.

Ulož.to u soudu neuspělo. Pelíšky a další české filmy si už uživatelé nestáhnou

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám