Hlavní obsah

Kdo koho koupí? HP odmítl nabídku na převzetí Xeroxem

Palo Alto

Americký výrobce počítačů HP odmítl nabídku na převzetí výrobcem tiskáren Xerox. Firma uvedla, že ji nabídka ve výši 33,5 miliardy dolarů (zhruba 775 miliard Kč) výrazně podhodnocuje. Nicméně upozornila, že si je vědoma výhod případného spojení podniků, a nevyloučila podání vlastní nabídky na převzetí Xeroxu.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Společnost Xerox předložila návrh na koupi HP poté, co vyřešila spor s japonským partnerem Fujifilm. Za každou akcii HP nabídla 22 dolarů, a to v podobě 17 dolarů v hotovosti a 0,137 vlastní akcie, napsala agentura Reuters.

Xerox vyrábí především velké tiskárny a kopírky a většina jeho příjmů pochází z jejich pronájmu podnikům a z následné údržby. HP, který patří mezi největší producenty počítačů na světě, prodává zejména menší tiskárny a potřeby pro jejich provoz.

Obří technologická akvizice? Xerox pokukuje po HP

Internet a PC

Obě firmy se nyní potýkají s negativními důsledky poklesu potřeby tištěných dokumentů a pracují na snižování nákladů. Fúze by mohla otevřít nové možnosti úspor. Podle dřívějších informací zdrojů Reuters se Xerox domnívá, že spojený podnik by mohl snížit roční náklady minimálně o dvě miliardy dolarů.

Společnost HP minulý měsíc oznámila, že v rámci restrukturalizace zruší až 9000 pracovních míst. To odpovídá zhruba 16 procentům její celkové pracovní síly. Realizaci restrukturalizačního plánu bude mít na starosti nový šéf podniku Enrique Lores, který začátkem tohoto měsíce nahradil Diona Weislera.

Fujifilm je ze hry

Společnost Xerox nedávno oznámila, že odejde ze společného podniku s japonskou firmou Fujifilm, který byl založen před více než půl stoletím. Firma svůj čtvrtinový podíl ve Fuji Xerox prodá za 2,3 miliardy dolarů firmě Fujifilm. Ta se pak stane stoprocentním vlastníkem podniku. Společnost Fujifilm v rámci této transakce souhlasila se stažením žaloby, kterou na Xerox podala kvůli jeho loňskému odstoupení od plánu na fúzi.

Firmy Fujifilm a Xerox začátkem loňského roku oznámily dohodu, podle které se měl společný podnik Fuji Xerox spojit s Xeroxem. Společnost Fujifilm pak měla ve sloučeném podniku s názvem New Fuji Xerox získat většinový podíl. Firma Xerox ale o několik měsíců později od této transakce v hodnotě kolem šesti miliard dolarů odstoupila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám