Hlavní obsah

Firma Xerox nabízí 33 miliard dolarů za výrobce počítačů HP

– New York

Americký výrobce tiskáren Xerox nabídl odkup výrobce osobních počítačů HP za zhruba 33 miliard dolarů (760 miliard Kč). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Společnost HP potvrdila, že od Xeroxu nabídku obdržela, nezveřejnila však její finanční podmínky. Dodala, že při zvažování nabídky bude brát zřetel na zájmy svých akcionářů. Xerox informace o nabídce odmítl komentovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost Xerox v úterý oznámila, že odejde ze společného podniku s japonskou firmou Fujifilm Holdings, který byl založen před více než půl stoletím. Firma svůj čtvrtinový podíl ve Fuji Xerox prodá za 2,3 miliardy dolarů (zhruba 53 miliard Kč) firmě Fujifilm. Ta se tak stane stoprocentním vlastníkem podniku.

Společnost Xerox uvedla, že peníze získané prodejem podílu hodlá využít k akvizicím. O přípravách Xeroxu na koupi HP tento týden jako první informoval list The Wall Street Journal.

Obří technologická akvizice? Xerox pokukuje po HP

Internet a PC

Xerox vyrábí především velké tiskárny a kopírky, většina jeho příjmů pochází z jejich pronájmu podnikům. HP, který patří mezi největší producenty počítačů na světě, prodává zejména menší tiskárny a potřeby pro jejich provoz.

Obě firmy se nyní potýkají s poklesem potřeby tištěných dokumentů a pracují na snižování nákladů. Fúze by mohla otevřít nové možnosti úspor, upozornil The Wall Street Journal. Podle zdrojů Reuters se Xerox domnívá, že spojený podnik by mohl snížit roční náklady o minimálně dvě miliardy dolarů.

Společnost HP minulý měsíc oznámila, že v rámci restrukturalizace zruší až 9000 pracovních míst. To odpovídá zhruba 16 procentům její celkové pracovní síly. Změny bude mít na starosti nový šéf podniku Enrique Lores, který začátkem tohoto měsíce nahradil Diona Weislera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám