Hlavní obsah

Kde hledat na Internetu banky

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak je důležité vybrat si správnou banku, by mohli vyprávět statisíce zklamaných střadatelů. Internet vám poskytne nejen důležité informace pro správnou volbu, ale jeho prostřednictvím lze dokonce bankovní účet přímo ovládat.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Možná se vám to bude zdát neuvěřitelné, ale od roku 1990 ukončilo v naší zemi svou činnost již 18 bankovních ústavů (pokud vás zajímá přesný výčet bank, které se ocitly na šikmé ploše, přečtěte si tento článek). Stále si však můžeme vybírat z několika desítek bank tu pravou, která se nám dobře postará o naše peníze.

Královnou mezi tuzemskými bankami je Česká národní banka (www.cnb.cz), do které si však bohužel své peníze uložit nemůžeme, neboť tato banka má mnohem vyšší ambice než se starat o svěřené vklady. Jejím hlavním úkolem je totiž pečovat o cenovou stabilitu vytvářením nízkoinflačního prostředí v ekonomice (o vývoji inflace v naší republice se více dozvíte na příslušné stránce Českého statistického úřadu).

Běžný smrtelník však přesto nemusí web ČNB zavrhnout, neboť zde nalezne mnoho zajímavých informací. Kde jinde totiž najdeme podrobné informace o bankovkách a mincích, kterými dnes a denně platíme? Pokud vás ovšem při pohledu na dokonalé obrázky platidel napadne něco nekalého, pohled na počty zadržených padělků vás zase rychle vrátí do reality. Když jsme u platidel - nezapomeňte, že se blíží konec platnosti 10 a 20 haléřových mincí!

Zatímco desetníky a dvacetníky brzy zmizí v propadlišti dějin, mnozí z nás netrpělivě očekávají okamžik, kdy se v peněženkách občanů České republiky začne objevovat jednotná evropská měna Euro. Obyvatelé dvanácti zemí Evropské unie již mají tento okamžik za sebou, bankovky a mince v euroměně v nich nabyly platnosti 1. ledna 2002. Kdy se tak stane i u nás je zatím ve hvězdách Evropské unie, ale již dnes se dozvíte na stránkách ČNB odpovědi na nejčastější dotazy veřejnosti k zavedení Eura v České republice.

Ale kam tedy svěřit peníze v korunách českých dnes? Nikdo vám nedá jednoznačnou odpověď, ale ke správnému rozhodnutí vám může pomoci Internet, neboť dobré informace jsou v tomto případě nad zlato. Začít s hledáním informací o jednotlivých bankách můžeme na bankovním informačním serveru Banky (www.banky.cz), na kterém najdeme nejen pravidelné informace o dění v bankovním sektoru (zhruba pět až šest zpráv denně), ale i publicistické články a komentáře. Své místo zde mají i bankovní zákony nebo tiskové zprávy.

Nás však zajímají především praktické informace, a proto se rychle přesuňme na finanční server AliaWeb (www.aliaweb.cz), který pro drobné střádaly mimo jiné spravuje katalog bank v České republice, jehož prostřednictvím není problém získat na jednom místě mnoho informací (úrokové sazby, finanční výkazy, poplatky související s vedením účtu apod.) o každé bance působící na našem trhu. O výběru banky mohou rozhodnout též výsledky odborných anket. Jednou z nich je kupříkladu ocenění Banka roku (www.bankaroku.cz). Základním kritériem v této anketě je zaměření na drobnou klientelu a kromě veřejnosti o pořadí rozhoduje odborná porota.

V poslední době se mezi kritéria rozhodující o finálním výběru banky dostal i způsob ovládání bankovního účtu. Pokud totiž mezi vaše záliby nepatří tlačenice před bankovními přepážkami, měli byste uvažovat o správě svých peněz prostřednictvím Internetbankingu. O co jde? Prakticky z každého počítače připojeného k Internetu lze pracovat s bankovním účtem zadáním přihlašovacího jména a hesla (případně certifikačního kódu) do formuláře v internetovém rozhraní příslušné banky.

Nejznámějším představitelem internetového (přímého) bankovnictví je eBanka (www.ebanka.cz), která vznikla již v roce 1998 a dnes její klienti přes webovou stránku vyřizují přes devadesát procent všech transakcí. Na podzim loňského roku s touto bankou navázal úzkou spolupráci nejúspěšnější tuzemský portál Seznam, čehož výsledkem se stala služba Banka.seznam.cz (banka.seznam.cz). Všem, kdo mají na Seznamu emailovou schránku, nabízí zmíněná služba plnohodnotný bankovní účet, jenž umožňuje přijímat platby, platit bankovním převodem do ČR, zadávat příkazy k úhradě nebo používat inteligentní inkaso. Ihned se založením bankovního účtu získáte mezinárodní platební kartu VISA Electron nebo MC InternetCard.

Internetové bankovnictví v současné době nabízí prakticky každý významnější bankovní ústav. Pokud se tedy rozhodujete o volbě banky především s ohledem na správu účtu přes Internet, vyplatí se srovnání bankovních domů podle toho, jak se pracuje s internetovým rozhraním účtu, jak je přístup k účtu zabezpečen a jaká je výše poplatků za jednotlivé úkony. V internetovém finančním magazínu Měšec (www.mesec.cz) najdete podrobné recenze a testy mnoha internetových bankovnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu daně

Již jen pár týdnů nás dělí od front na finančních úřadech, neboť 31. březen je posledním dnem, kdy je možné odevzdat daňové přiznání. Na internetu najdete...

Kde hledat na internetu peníze

Peníze dělají peníze. Platnost tohoto rčení si můžete vyzkoušet investováním volných finančních prostředků do dluhopisů, podílových listů nebo akcií. Internet...

Výběr článků

Načítám