Hlavní obsah

Jaký je levný ultrazoom se stabilizátorem od Canonu?

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože všichni hlavní výrobci digitálních fotoaparátů, v čele s Olympusem, mají ve své nabídce kompaktní ultrazoom již poměrně dlouho dobu, firma Canon s tímto druhem digitálního fotoaparátu v cenové kategorii do dvaceti tisíc korun přichází teprve nyní. Jak si vede novinka ve srovnání s konkurencí vám prozradíme v naší recenzi.

Foto: archiv PČR
Článek

Firma Canon si je dobře vědoma, že vstupuje do třídy cenově dostupných elektronických zrcadlovek mezi posledními, a právě proto nový Canon PowerShot S1 IS nabízí dvě věci, které konkurence v cenové kategorii do dvaceti tisíc korun nemá, a to optický stabilizátor a výklopný LCD displej. Výjimkou je jen firma Panasonic, jejíž ultrazoomy sice obsahují též stabilizátor, ale nepatří na trhu mezi nejprodávanější.

Design a konstrukce

Nový PowerShot S1 IS na první pohled zaujme, honosně vypadajícím a celkově po designové stránce perfektně zpracovaným, tělem s rozměry 111x87x66 mm a hmotností 469 gramů. To je sice více než u nejnovějších Camedií, ale i tak jsou rozměry vzhledem k desítinásobnému optickému zoomu poměrně kompaktní.

Celý fotoaparát se velice dobře drží a všechna tlačítka jsou na svém místě, což ocení především náročnější uživatelé, kteří často využívají manuálních nastavení. Vždyť také ovládání přístroje a rozmístění tlačítek je velice podobné poloprofesionální géčkové řadě.

:. Fotoaparát je vybaven desítinásobným optickým zoomem

Po konstrukční stránce však fotoaparát spíše vychází z levné áčkové řady a s tím bohužel souvisí i jeho hlavní slabina, kterou je použití klasických tužkových baterií pro napájení přístroje, a tedy absence Li-Ion akumulátoru, který bychom u fotoaparátu s cenou okolo 18 tisíc korun očekávali. Proto je třeba počítat ještě s investicí do nabíječky s vysokokapacitními nabíjecími bateriemi, která zvedne cenu minimálně o dalších tisíc korun.

Podobnost s áčkovou řadou (konkrétně s modelem A80) pokračuje i u výklopného displeje, který umožňuje mít plnou kontrolu nad snímkem i při autoportrétu či focení z méně obvyklých úhlů. Po otočení displeje o 180 stupňů se automaticky změní i orientace údajů zobrazovaných na displeji. Co už potěší méně, je malá velikost displeje (pouhých 1.5"), tedy stejně jako u levnějšího modelu A80.

:. Výklopný a otočný displej usnadňuje např. fotografování autoportrétu

Fotografování

Nový PowerShot S1 IS je vybaven třímegapixelovým snímačem, který nabízí maximální rozlišení 2048x1536 obrazových bodů a tři stupně komprese (nekomprimovaný RAW však chybí). Citlivost přístroje je uživatelsky nastavitelná v rozmezí 50-400 ISO. Kromě pěti předdefinovaných programů (portrét, krajina, noční scéna, rychlá a pomalá závěrka) nabízí fotoaparát i režim priority clony nebo závěrky či plný manuál. Samozřejmostí je i možnost focení panoramatických záběrů.

Objektiv s ohniskovou vzdáleností 38-380 mm nabízí velice slušnou světelnost F2.8-F3.1 v celém svém rozsahu a je ukryt pod stříbrnou plastovou krytkou. Ve spojení s optickým stabilizátorem tak v praxi není problém fotit i za horších světelných podmínek bez blesku. Z ruky díky stabilizátoru bez problémů uděláte ostré snímky i při 1/30 vteřiny. Trochu zklamání však je, že fotoaparátu chybí pomocná AF lampa, což se projevuje poměrně dlouhou dobou ostření za horších světelných podmínek.

Desítinásobný optický zoom se ovládá páčkou u spouště, která má dvě úrovně citlivosti. Při jemném doteku zoomujete pomalu a pokud trochu přitlačíte, zoomování se výrazně zrychlí. Vzhledem k citlivému ovládání zoomu bude chvíli trvat než si na něj zvyknete.

.: Ukázka rozsahu zoomu

Nový ultrazoom je trochu unikátní tím, že na rozdíl od jiných fotoaparátů nemá speciální makro režim, přesto však můžete normálně ostřit již od 10 cm.

Při prohlížení snímků je přístroj poměrně svižný a u každé fotografie si můžete prohlédnout i histogram a přesvědčit se tak, zda snímek není příliš světlý či naopak tmavý. Bohužel "živý" histogram přímo v režimu focení stále u Canonu nenajdeme.

Doslova lahůdkou je možnost záznamu ozvučených videosekvencí, které mohou mít rozlišení až 640x480 při 30 snímcích za vteřinu a jejich délka je omezena jen kapacitou vaší paměťové karty. Při záznamu videa dokonce můžete i libovolně zoomovat. Celkově Canon S1 IS má asi zatím nejpropracovanější záznam videa, jaký můžete u digitálního fotoaparátu najít.

Z pokročilejších funkcí zde najdete kromě klasického braketingu i focus braketing, což znamená, že fotoaparát vyfotí snímek třikrát za sebou s různým zaostřením a vy si pak můžete vybrat nejostřejší snímek. Zajímavostí je i možnost automatického focení ve vámi stanoveném časovém intervalu od jedné do šedesáti minut.

Kvalita snímků

Kvalitou kresby lze přístroj zařadit mezi nejlepší třímegové fotoaparáty. Celkově jsou snímky ostré a mají, jak už je u Canonu zvykem, perfektní barevné podání. Na třímegový fotoaparát má však PowerShot S1 IS lehce vyšší hladinu šumu. Chromatická aberace (fialové kontury na ostrých světelných přechodech) je průměrná a u objektivů s širokým rozsahem zoomu se ji bohužel nikdy úplně nevyhnete. Často však pomáhá použití vyššího clonového čísla.

:. Ukázka (po kliknutí se zobrazí neupravený snímek v plném rozlišení)

Závěr

Canon PowerShot S1 IS díky stabilizátoru a celkově slušné kvalitě snímků bezesporu patří mezi špičku v kategorii levných ultrazoomů a pouze třímegové rozlišení v žádném případě není oproti konkurenci výrazným handicapem, přesto mu k dokonalosti chybí Li-Ion akumulátor, větší displej, histogram v režimu focení a hlavně pomocná AF lampa pro lepší ostření za šera. Naopak záznam videosekvencí je zatím úplně nejlepší, jaký jsme kdy u digitálního fotoaparátu viděli.

Co je to elektronická zrcadlovka?

Elektronická zrcadlovka obvykle nabízí lepší objektiv s velikým rozsahem zoomu, ale hlavním rozdílem oproti kompaktu je konstrukce hledáčku. Zatímco kompakty jsou vybaveny poměrně nepřesným průhledovým hledáčkem, u elektronických zrcadlovek místo něj najdete malý LCD displej, na kterém vždy naprosto přesně vidíte, jak daný snímek bude ve skutečnosti vypadat, a to i při užití předsádek. Zároveň si můžete na tento displej nechat promítat informace o expozici a nastavení fotoaparátu, podobně jako na velkém LCD displeji.

Za zapůjčení děkujeme serveru DigitálníFotoaparát.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám