Hlavní obsah

Jako na houpačce. Bitcoin poskakuje denně o desítky tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraje týdne se bitcoin propadl na nejhorší hodnotu za poslední rok a půl. Od té doby poskakuje kurz jako zběsilý směrem nahoru i dolů, a to klidně o několik desítek tisíc korun během jediného dne. Vyplývá to z údajů specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Přesně před týdnem byla hodnota bitcoinu 698 760 Kč. V noci z neděle na pondělí začala nejznámější kryptoměna na světě strmě klesat, až se v úterý ráno dostala na 499 910 Kč. Ještě během dne ale kurz poskočil až na 542 280 Kč.

Už ve středu klesl kurz opět až na 476 610 Kč, což evidentně celá řada fanoušků bitcoinu brala jako možnost, jak levně nakoupit. Hodnotu tak vyhnali během čtvrtka zpět nad půlmilionovou hranici – na 537 870 Kč.

Krátce po půlnoci ze čtvrtka na pátek se bitcoin obchodoval opět jen za 477 500 Kč, v pátek před polednem už hodnota činila 498 120 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Kryptoměnová burza Coinbase propustí 1100 zaměstnanců

Internet a PC

Podle serveru CoinDesk je aktuální rekordní pokles na téměř třetinovou hodnotu způsoben především rekordní inflací, kvůli které se obecně investoři vyhýbají rizikovějším aktivům, jako je bitcoin. Investoři se také obávají agresivnějšího zvyšování úrokových sazeb v USA, což se negativně podepisuje rovněž na akciovém trhu.

Podobné výkyvy jsou nyní zřetelné i u dalších kryptoměn. Například ethereum se ze středečních 24 290 Kč vyšplhalo ve čtvrtek na 29 150 Kč, v pátek před polednem byl kurz opět nižší – konkrétně 25 250 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Svět kryptoměn zasáhlo zemětřesení

Během pouhých pár hodin se kurz bitcoinu propadl o více než 60 000 Kč. Jedna virtuální mince se tak obchodovala za méně než 600 000 Kč, což je nejhorší...

Výběr článků

Načítám