Hlavní obsah

Jak se bránit elektronickému smetí

Novinky, Přibyl Tomáš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi jste to už zažili - do elektronické poštovní schránky vám přišel e-mail, který nabízel nějaký rádobyzajímavý produkt, službu nebo odkaz na webovou stránku. A to zpravidla z oblasti, o kterou vůbec nestojíte.

Foto: Jana Digrinová

Knihovna na I. zámeckém okruhu zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

Elektronická pošta, která není uživatelem vyžádaná a která je rozesílána hromadně, se odborně nazývá spam.

Spam má několik negativních stránek. Uživatel elektronické pošty je proti němu prakticky bezbranný, neboť kdokoliv může do jeho schránky poslat téměř cokoliv. Ano, lze zakázat přijímání pošty z určitých adres. Ovšem v takovém okamžiku stačí, aby spammer změnil používanou e-mailovou adresu, zpravidla umístěnou na nějaké freemailové službě, jako je například Hotmail nebo Yahoo. A uživatel je opět bezmocný.

Zaplatíte vy!

Navíc je tu jeden výrazně negativní jev - chudák uživatel za nevyžádanou elektronickou poštu platí. Je totiž použita jeho e-mailová schránka, jeho linka pro spojení s internetem.

Vyvstává logická otázka: Jak se proti spamu bránit? Dosti těžko. Existují speciální programy, které rozeznávají některé e-mailové adresy spammerů a které jsou schopné nevyžádanou poštu směrovat rovnou do koše. Na druhé straně je to ale riziko, že by společně s nevyžádanou poštou mohly odfiltrovat také důležitý dopis.

Nejjednodušší obranou proti spamu je hlídat si svou e-mailovou adresu jako oko v hlavě. Pokud ji budete zadávat na každé druhé webové stránce do dotazníků, nedivte se, když schránka bude za nějaký čas přetékat marastem. Pokud už máte tuto neodolatelnou touhu, pořiďte si e-mailovou schránku na nějakém freemailovém serveru (u nás třeba Seznam, Centrum, Post, Quick...) a odtud si nechávejte poštu přesměrovávat na normální adresu. Až po čase množství spamu překročí únosnou mez, prostě přesměrování vypněte a založte si novou alternativní adresu.

Pozor na vějičky

Pozor také na dovětek, který je ve spamech často uveden: Pokud si nepřejete dostávat další podobné nabídky, prosím, dejte zprávu na adresu... Často se jedná jen o jakousi vějičku. Pokud uživatel dá zprávu, znamená to, že spam byl poslaný na živou adresu, kterou někdo používá. Na oplátku je zasypaný další hromadou nevyžádané pošty. Těžko se pak někde dovoláte práva. Internet a elektronická pošta jaksi nemají hranic...

(Autor je přední odborník na antivirovou ochranu a je připraven vám odpovědět na vaše dotazy na e-mailové adrese tomas.pribyl@aec.cz)

Reklama

Související témata:

Související články

Virtuální pochod proti útoku zaplavil Ameriku

Vlna e-mailů, faxů a telefonátů se včera v rámci tzv. Virtuálního pochodu na Washington snesla na hlavní město Spojených států. V poselství určeném...

Úspěšný flirt? Naučte se řeči těla!

Statistické údaje se liší, ale většina odborníků tvrdí, že stačí 90 sekund až 4 minuty k tomu, abyste zjistili, zda se vám někdo líbí či ne. A nijak nezáleží...

Bez klasické školy, učitelů a známkování

Přísného pana učitele s jeho notýskem a kabinetem plných učebních pomůcek doplňují, či někdy i začínají vytlačovat moderní informační a komunikační...

Výběr článků

Načítám