Hlavní obsah

Internet pro všechny Američany. Biden představil investiční plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden představil tento týden investiční plán za 42 miliard dolarů (asi 911 miliard korun), který má zajistit přístup k vysokorychlostnímu internetu všem Američanům do roku 2030. Částka bude podle potřeby rozdělena mezi 50 amerických států, píší americká média. Iniciativa stojí na dříve schválených investicích do infrastruktury, které jsou jedním z motivů začínající Bidenovy předvolební kampaně.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

„Je to největší investice do vysokorychlostního internetu, co kdy byla,“ řekl prezident, když plán oznamoval na akci v Bílém domě. „Tyto investice pomohou všem Američanům,“ dodal podle agentury AP.

Bílý dům zdůrazňuje, že spolehlivé internetové připojení v dnešní době není žádnou vymožeností, nýbrž nutností. „Ve 21. století se v podstatě nemůžete podílet na ekonomice, pokud nemáte přístup k rychlému internetu. Zajistíme, aby každý Američan dosáhl na technologii, která jim umožní účastnit se výuky, začít podnikat nebo kontaktovat lékaře,“ slíbil personální šéf Bílého domu Jeff Zients, který projekt komentoval už v květnu.

Internet by měl být uznán jako základní lidské právo, prohlásil zakladatel webu

Internet a PC

Boj o venkovské oblasti

Poskytovatelé vysokorychlostního internetu se doposud zdráhali zavést připojení do venkovských oblastí s nízkou hustotou zalidnění, jelikož by se jim taková investice jednoduše nevyplatila. Bidenova demokratická administrativa nyní svůj krok přirovnává ke 30. létům minulého století, kdy z podobných důvodů nemělo přes 90 procent zemědělských komunit elektrické vedení.

Připojení k vysokorychlostnímu internetu, který by splňoval minimální kritéria stanovená vládou, v době vyvíjející se umělé inteligence a elektromobilů chybí asi sedmi procentům Američanů, píše deník The Washington Post (WP). Oznámený balík peněz bude rozdělen mezi regiony napříč USA, aby zlepšil existující připojení nebo přivedl nové do nepokrytých oblastí. Příděly se pohybují od 100 milionů dolarů pro washingtonský federální okrsek až po 3,3 miliardy pro Texas.

Bidenův plán vychází z nadstranického zákona, kterým Kongres v roce 2021 vyčlenil stovky miliard dolarů na podporu infrastruktury. Biden se nyní v době blížících se prezidentských voleb bude snažit prokázat, jak zákony přijaté v první polovině jeho mandátu pozitivně ovlivňují život běžných Američanů, podotýká agentura Reuters. Své úspěchy bude prezident v následujících třech týdnech prezentovat při sérii vystoupení a akcí označované jeho týmem jako turné „Investujeme do Ameriky“.

Reklama

Související články

Otec internetu oslavil 80. narozeniny

Zrod internetu v jeho současné podobě umožnila práce britského inženýra Timothyho Bernerse-Leeho, který pro Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN)...

Výběr článků

Načítám