Hlavní obsah

TEST: Počítač pro Vistu s 64bitovým čipem a HDMI složíme do 8000 Kč

Novinky, Ondřej Grym, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až donedávna sázel druhý největší výrobce procesorů na konkurenční boj třetích firem, které pro AMD vyráběly čipové sady pro základní desky. Po fůzi AMD a ATI se však situace rychle mění. AMD vyrukovalo s vlastními logickými sadami, z nichž nejlepší zvanou AMD 690G jsme měli možnost vyzkoušet na základní desce Microstar K9AGM2-FIH. A že je na čem stavět - deska osazena čipsetem 690G dostala kromě integrované grafiky do vínku také HDMI výstup, to vše v ceně pod 2000 Kč s daní.

Článek

Co to je čipová sada

Každý procesor musí vyměňovat data s ostatními komponenty v počítači. Prostředníkem pro výměnu těchto dat je právě čipová sada (chipset), která umožňuje vzájemnou komunikaci mezi procesorem, paměťmi, grafickou kartou a všemi dalšími částmi počítače pevný disk a myš nevyjímaje.

Čipové sady se vyvíjí společně s procesory - musí. Nové základní desky musí podporovat nová rozhraní jako PCI-Express nebo Serial ATA (SATA), jinak nemají ve vřavě konkurenčního boje šanci. Zároveň jde o možnost, jak se dostat o krok před konkurenci.

Přednosti AMD 690G

V současné době je AMD pod velkým tlakem ze strany největšího rivala Intelu, jenž nyní serfuje na vlně vyvolané novou architekturou Core 2 Duo. AMD ale rozhodně neskládá zbraně a bojuje i jinými způsoby než pouze hrubým výkonem.

:. Plná palba portů v podání základní desky Microstar K9AGM2-FIH s čipsetem AMD 690G. Klikem lze obrázek zvětšit.

AMD 690G se odlišuje především integrovaným grafickým jádrem Radeon X1250 podporujícím dva nezávislé výstupy najednou. To zatím žádné jiné integrované řešení neumí. (Tedy s výjimkou kombinace DVI(VGA) + S-Video). Základní desky tak mohou být vybaveny dvěma konektory z trojice VGA, DVI/HDMI, TV-Out.

Výstupy však nejsou zdaleka vše. X1250 navíc používá technologii AVIVO, dostupnou doposud pouze majitelům separátních grafických karet pro PCI-E či AGP. AVIVO má pozitivní vliv na kvalitu přehrávaného videa, čímž se dostává do hledáčku zájemcům o domácí multimediální centrum za rozumný peníz.

Vybavení čipové sady

Desky s AMD 690G se nedají zahanbit ani v dalších oblastech. Logika podporuje 4 SATA kanály, deset USB 2.0 konektorů přímo na desce, PCI-E 16x a samozřejmě také osmikanálové audio.

Pokud se děsíte, že na deskách již nenajdete staré IDE rozhraní, nemusíte. Jejich čas ještě nenadešel, nicméně přítomen je pouze jeden kanál pro dvě zařízení. Navíc SATA vypalovačky se množí velmi rychlým tempem, takže v novém PC není víc ani potřeba.

Ambice a určení

Pro AMD je výroba vlastního řešení kompletu procesor + základní deska + grafické jádro důležitá především v oblasti spolupráce s velkými výrobci počítačových sestav jako je HP nebo Dell. A díky jistému odbytu můžeme my, koncoví zákazníci očekávat nižší ceny.

AMD 690G nemá za úkol konkurovat high-end řešením jako je nForce 590 nebo ATI Xpress 3200. Jejím cílem je především dobytí střední a levnější části trhu, odkud se rekrutuje nejvíc prodaných počítačů.

Většina základních desek s touto čipovou sadou má mít rozměry mATX. I z toho je patrné, že je kladen důraz na menší počítače, kam patří i multimediální centra. Kruh se uzavírá, HDMI je zde právě proto.

Praktická ukázka v režii MSI K9AGM2

V reálném podání vypadá základní deska s čipovou sadou AMD 690G stejně jako ostatní, až na přítomnost HDMI výstupu. Možná by bylo lepší, kdyby MSI místo něho zvolila DVI konektor, který využije více lidí a na HDMI se může v případě potřeby využít redukce.

Co je zajímavé je velikost severního a jižního můstku čipové sady. Oba dva čipy jsou o dost menší než jaké vyrábí konkurence. Vypovídá to o pokročilejší výrobní technologii a také o levnější výrobě. Teoreticky by to mělo mít i vliv na spotřebu, ale jen v řádu procent. Hlavní konzumenti energie jsou jinde.

Stavíme PC do 8500 Kč, které si poradí s Windows Vista
Pokud se rozhodneme tuto byť velmi levnou základní desku použít coby základ výkonné mašiny, nic nám v tom nebrání. Žrouty energie pak dozajista budou DDR2 paměti, kterých lze s nejnovější verzí BIOSu do AMD 690G nacpat až 4 GB RAM a procesor, jelikož deska klidně a s radostí přijme i dvoujádrový Athlon 64 6000+.
Ovšem jestliže se rozhodneme postavit levný počítač, který bude schopen odolat nárokům nejnovějšího operačního systému z dílen Microsoftu, spokojíme se klidně i s 1 GB RAM (cca 1700 Kč), 64bitovým procesorem (AMD Sempron 64 3000+ BOX, patice AM2, cca 1200 Kč), směsici ozdobíme DVD vypalovačkou (cca 1000 Kč) a 250 GB harddiskem v ceně asi 1800 Kč. Výsledek zabalíme do počítačové skříně s 350 W zdrojem (levné a poměrně kvalitní se dají koupit už od 1500 Kč) a do mixu nahrajeme OS Windows Vista (Windows Vista Home Premium OEM, přibližně 2500 Kč), kvůli němuž jsme vlastně celou sestavu pořizovali a skládali. Na ceně sestavy můžeme i více než tisíc korun ubrat - například vynecháním DVD vypalovačky, použitím pevného disku s menší kapacitou, instalací komponent do horší skříně, ovšem toto jsou pouze kosmetické změny, které se z "dlouhodobějšího" pohledu určitě nevyplatí...
Sečteno a podtrženo: celou poměrně výkonnou sestavu i s operačním systémem, který je doslova noční můrou starších počítačů, které nejsou s to dostát jeho systémovým nárokům, jsme na základní desce s čipovou sadou AMD 690G postavili za něco málo kolem 9200 Kč s daní (!), když připočítáme i cenu samotného OS pak se dostaneme k vynikajícím 11 700 korunám.

Závěr

Sloučení AMD a ATI přináší první ovoce. Je jím nová čipová sada pro kancelářské a multimediální stroje s podporou HDMI výstupu a funkce AVIVO. Nasazená cenová kategorie značně přitvrdí konkurenci v rámci základních desek pro socket AM2, a tak se máme na co těšit. S příhlednutím k tomu, co tato logika a jí osazené základní desky nabízí (a nemusí jít přitom pouze o produkty od MSI, s AMD 690 pracuje celá řada výrobců, zmiňme např. Asus) se snadno dostáváme k názoru, že AMD prostě s 690 udeřilo hřebíček na hlavičku.

Vždyť jaká logická sada dnes v necelých 2000 zdaněných korunách nabídne osmikanálový zvuk, VGA + HDMI výstup (pokud systém osadíme další grafickou kartu, dostaneme i výstup na třetí monitor!), patici pro nejmodernější 64bitové procesory či pasivní chlazení čipsetu, takže počítač je navíc velmi tichý a jeho majitele neruší svistot titěrných vysokootáčkových ventilátorů?   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám