Hlavní obsah

Samsung chce zatopit nejlepším iPhonům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung představila minulý týden hned tři nové vlajkové lodi, které představují jednu z nejvážnějších konkurencí pro nejlepší iPhony od Applu. Modely řady Galaxy S20 lákají především na 5G konektivitu a špičkové fotoaparáty.

Smartphony řady Samsung Galaxy S20 naživoVideo: Novinky

 
Článek

Novinky se budou nabízet ve třech velikostech. Model Galaxy S20 nabídne 6,2palcový displej. Větší bratříček Galaxy S20+ se pak pochlubí 6,7palcovou obrazovkou, to nejlepší v nabídce bude představovat Galaxy S20 Ultra, který bude disponovat 6,9palcovou úhlopříčkou. Rozlišení je ve všech provedeních Quad HD+.

Samsung si podle všeho dal u novinek velmi záležet na kvalitě fotoaparátů. Modely Galaxy S20 a S20+ mají hlavní senzor s rozlišením 64 megapixelů, Galaxy S20 Ultra má 108 megapixelů. Velký snímač dokáže podle výrobce zachytit více světla, což znamená kvalitní snímky i v horších světelných podmínkách. Galaxy S20 Ultra 5G jde ještě o krok dál a umožňuje dynamicky přepínat mezi vysokým rozlišením 108 MPx a 12 MPx, kdy obraz vzniká spojením devíti pixelů do jednoho již na úrovni senzoru.

Prim u vlajkových lodí hrají fotoaparáty a 5G konektivita.

Vedle hlavního senzoru mají všechny tři telefony na zadní straně také teleobjektiv, širokoúhlý objektiv a ultraširokoúhlý objektiv. Mezi jednotlivými fotoaparáty je možné dle libosti přepínat.

Velkého vylepšení se měl dočkat především zmiňovaný teleobjektiv, Samsung novou technologii nazývá Space Zoom. Jde o kombinaci technologií Hybrid Optic Zoom a Super Resolution Zoom, což je digitální zoom s umělou inteligencí. Tím pádem si lze přiblížit i hodně vzdálené objekty. Galaxy S20 a 20+ díky ní nabízejí 30násobné přiblížení, S20 Ultra 5G jde opět ještě o něco dále a nabízí přiblížení až se 100násobnou hodnotu.

Stylové véčko se pochlubí ohebným displejem. Bude levnější než předchůdce

Mobil

Chytrý telefon Galaxy S20 Ultra od společnosti SamsungVideo: archív výrobce

Natáčí 8K videa

Fotoaparáty samozřejmě poslouží také k natáčení videí, a to až v rozlišení 8K. To je mimochodem větší rozlišení, než aktuálně nabízí většina dostupných televizorů – ty totiž zvládají zobrazit pouze Full HD nebo 4K rozlišení. Standard 8K je výsadou těch nejlepších a pochopitelně také nejdražších TV v nabídkách jednotlivých prodejců.

Trojlístek novinek je plně připraven na éru 5G. „Vstupujeme do nové dekády, v níž technologie 5G od základu změní způsob, jakým komunikujeme a jakým zažíváme svět kolem nás,“ prohlásil TM Roh, prezident a ředitel divize mobilních komunikací Samsung Electronics a doplnil „Podporu 5G nabízejí všechny tři verze řady Galaxy S20, tím pádem jde skutečně o přístroje nové generace, které lidem změní život. A díky úžasnému fotoaparátu s umělou inteligencí můžete život kolem sebe dokumentovat v jeho pravé podobě a bez problémů se spojit s těmi, které máte nejraději.“

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Foto: archív výrobce

Smartphone Galaxy S20 Ultra

Foto: archív výrobce

Smartphone Galaxy S20 Ultra

Jako herní konzole

Samsung věří, že všechny novinky poslouží také jako „kapesní konzole“. Řada Galaxy S20 nabízí displej s technologií 120 Hz, díky čemuž umožňuje velmi plynulé překreslení pohybu. Rozdíl by měl jít znát především v rychlých on-line akcích, jako je Fortnite či PUBG Mobile.

Samsung uzavřel partnerství se společností Microsoft. Na jaře se díky tomu v internetovém obchodě s aplikacemi Galaxy Store objeví populární hra Forza Street, vůbec poprvé v mobilním provedení.

„S rychlým procesorem, 12 GB paměti RAM, zvukem vyladěným společností AKG a herním akcelerátorem, který na pozadí optimalizuje výkon, je Galaxy S20 skvělým herním zařízením,“ podotkl TM Roh.

Foto: archív výrobce

Všechny tři novinky vedle sebe – zleva Galaxy S20, Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra

Foto: archív výrobce

Detialní pohled na fotoaparát nové vlajkové lodi

Apple má také tři iPhony

Apple v současnosti nabízí také tři různé provedení nových iPhonů. To nejlepší na pultech obchodů představují iPhony 11 Pro a 11 Pro Max. První zmiňovaná novinka sází na 5,8palcový displej, druhá pak na obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce. To jsou mimochodem stejné hodnoty jako u předloňských špičkových modelů iPhone XS a XS Max.

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňských vlajkových lodí. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Chytrý telefon iPhone 11 Pro od AppluVideo: archív výrobce

Apple iPhone 11 je nejlevnějším telefonem v nabídce podnikuVideo: archív výrobce

Základ nabídky tvoří iPhone 11, který má ambice stát se „lidovějším přístrojem“. Zástupci společnosti Apple se také na loňské premiéře netajili tím, že právě tento model bude podle jejich očekávání nejprodávanější. Oficiální prodejní výsledky však doposud nebyly zveřejněny.

Ve srovnání se špičkovými modely, které mají slůvko Pro v názvu, se nicméně případní zájemci musí smířit s některými kompromisy. Kvalitní OLED obrazovku nahradil například obyčejný LCD panel s úhlopříčkou 6,1 palce, k dispozici je také pouze duální optika místo trojitého fotoaparátu.

Základní iPhone 11 se v tuzemsku prodává podle Zboží.cz od 17 100 Kč. Verze 11 Pro pak případné zájemce vyjde na 25 790 Kč, respektive na 28 500 Kč v případě větší varianty 11 Pro Max. Ceny novinek od Samsungu proti tomu startují na 22 990 Kč (Galaxy S20), respektive 25 990 Kč (Galaxy S20+) a 34 990 Kč (Galaxy S20 Ultra).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám