Hlavní obsah

Rychlý SSD disk od Kingstonu si rozumí s notebooky i stolními počítači

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kingston SSDNow V a V+ 128GB jsou SSD disky, které nám dle výrobce mají nabídnout poměrně slušnou velikost a zajímavou rychlost za dobrou cenu. Použít je můžeme ve stolním počítači i notebooku. Zní to zajímavě, a proto se v dnešním testu podíváme, co je na tom pravdy.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Kingston SSDNow V+ Series 128GB

Článek

SSD disky bez pohyblivých částí jsou na počítačovém trhu stále oblíbenější. Může za to zvětšování jejich velikosti spolu se snižováním cen. Do kurzu se čím dál více dostávají i 128GB modely, jejichž ceny se začaly postupně pohybovat hluboko pod deseti tisíci korunami. A právě nižší cena může při zajímavé rychlosti znamenat pro běžného zákazníka důvod ke koupi.

Do testu jsme dnes vzali dva velké 128GB SSD disky od společnosti Kingston. Jeden je ze série SSDNow V a druhý z SSDNow V+. Řada V+ by měla být o něco výkonnější, v případě pevných disků použijeme spíše slovo rychlejší. Na testování jsme tu již dříve měli i 80GB SSD disk od společnosti Intel, se kterým oba dnešní rekruty poměříme.

Příslušenství potěší

Pevné disky nikdy neměly v balení moc příslušenství. Většina z běžných plotnových disků se prodává pouze v antistatickém pytlíku či umělohmotné průhledné krabičce, kde najdeme mimo disku samotného maximálně čtyři šroubky pro uchycení do skříně. Situace se však mění u menších SSD disků, které příslušenství sem tam mají.

Rozhodně se to zatím netýká všech modelů, avšak některých 128GB verzí od Kingstonu ano. Přesně jsou to typy s přízviskem "Notebook kit" a "Desktop kit", případně "All Upgrade Bundle".

Foto: Kingston, Novinky

Plné příslušenství SSD disků Kingston v podobě Performance Upgrade Kitu.

SSD disky mají nejčastěji velikost 2,5 palce, tedy přibližně 7x10 centimetrů, a podobají se tak pevným plotnovým diskům v noteboocích, které jsou stejně velké (malé). Avšak pro využití ve stolních počítačích pro ně není ve skříních místo, nedají se standardně uchytit. Kingston dodává v balení "Desktop kit" speciální redukce do skříně, aby SSD disky nemusely jen tak ležet. Dále najdeme také SATA kabel, redukci ze staršího typu napájení MOLEX na SATA a instalační CD. U V+ Series je také box na pevný disk s USB kabelem pro propojení s počítačem. Přes USB ale maximálních rychlostí rozhodně nedosáhneme.

Malé, ale rychlé disky

Hlavní výhody SSD disků jsou dvě. První je rychlý přístup k datům, kdy SSD disk hledá data v paměťovém čipu a rychlost je oproti hledání na plotně u běžných disků až několiksetkrát vyšší. Bavíme se sice stále o milisekundách, kdy reálně takový rozdíl nepocítíme, avšak zrychlení určitě ano. Druhou výhodou jsou možné rychlosti přenosu dat. Běžné plotnové disky mají svá mechanická maxima, u SSD disků ale platí elektronická maxima, která jsou opět o několik tříd jinde.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Kingston SSDNow V Series 128GB

Testované SSD disky Kingston mají dle specifikace udány rychlosti přenosu 200MB/s pro čtení a 160MB/s pro zápis u V série, 230MB/s pro čtení a 180MB/s pro zápis u V+ série. Takových rychlostí běžný plotnový disk rozhodně nedosáhne a my se tak těšíme, jak dopadne v testování.

Nová generace je výkonnější

Nová generace disků dosahuje větších výkonů. Netýká se to jen SSD disků Kingston, ale obecně všech typů, které výrobci vylepšují. Pro zkušeného a znalého zákazníka to nemusí být problém, ale výrobci dost často inovují své výrobky, aniž by se to více podepsalo na jejich názvu. Třeba starší modely Kingston V Series, které jsou stále v prodeji, stojí podobné peníze, jako dnešní model, avšak mají rychlosti dle specifikace jen 110MB/s pro čtení a 80MB/s pro zápis, což je výrazný rozdíl oproti druhé generaci V Series disků, jejíž zástupce tu dnes máme.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Zadní strana SSD disku Kingston SSDNow 128GB.

Pokud tedy chcete mít jistotu, je potřeba sledovat přímo sériové kódy produktů, které lze vždy i s popisem najít na stránkách výrobce. V našem případě jsou testované kusy označení SNV425-S2/128GB (V Series) a SNVP325-S2B/128GB (V+ Series). Oba jsou z druhé generace SSD disků od Kingstonu označované jako Gen2.

Specifikace

Specifikaci obou produktů jsme již zmínili v průběhu představení, avšak pro přehlednost přidáme ještě tabulku.

Kingston V Series 128GBKingston V+ Series 128GB
Druh diskuinterní, SSDinterní (externí kit), SSD
Velikost disku2,5"2,5"
RozhraníSATA II 3GbpsSATA II 3Gbps
Velikost disku128GB128GB
Typ flash pamětiMLCMLC
Speciální funkceTRIM, S.M.A.R.T.TRIM, S.M.A.R.T.
Rychlost čteníaž 200 MB/saž 230 MB/s
Rychlost zápisuaž 160 MB/saž 180 MB/s
Rozměry69.85 x 100 x 9.5 mm69.85 x 100 x 9.5 mm
Váha84g84g
Cenaokolo 6500,-Kčokolo 8000,-Kč

Oba testované SSD disky se připojují standardně přes SATA konektor, napájení je taktéž SATA. Záruka je pro oba stejná a to tři roky. Prodloužení záruky o jeden rok nad zákonnou lhůtu potěší.

Testy

Pro testování jsme opět vybrali základní a nejčastěji používané programy a benchmarky. Dnes porovnáváme dva SSD disky Kingston, ke kterým přidáme i dříve testovaný a recenzovaný SSD Intel X25-M 80GB.

Testovací programIntel X25-M 80GBKingston V Series 128GBKingston V+ Series 128GB
HDTune 2.55 - přenosová rychlost210,6 MB/s141,2 MB/s154,4 MB/s
HDTune 2.55 - přístupová doba0,3 ms0,3 ms0,3 ms
CrystalDiskMark 3.0 - sekv. čtení207,5 MB/s205,7 MB/s211,6 MB/s
CrystalDiskMark 3.0 - sekv. zápis88,3 MB/s119,1 MB/s173,3 MB/s
FC Test - zápis 3GB .iso84,4 MB/s101,3 MB/s105,1 MB/s
FC Test - zápis 2,2GB .mp399,8 MB/s78,3 MB/s85,3 MB/s

Při testování nečekaně překvapil SSD disk ze série V. Už z tabulky specifikací jsme se mohli divit poměrně blízké ceně s diskem ze série V+ a testy nám řekly, proč tomu tak je. Hlavně rychlost čtení je u obou disků velmi podobná. Jelikož na čtení záleží rychlost celého systému při načítání a práci, je výsledek 205,7MB/s pro čtení v programu CrystalDiskMark 3.0 překonáním specifikací výrobce. U zápisu se naopak projevuje větší rozdíl, než je uváděn výrobcem, avšak v programu FC Test, který reálně simuluje přesuny dat na discích to zase takový rozdíl není.

Provozní vlastnosti jsou jak vždy u SSD disků skoro neměřitelné. Spotřeba v zátěži by dle výrobce měla být do 2,5 wattu. Oba SSD disky se zahřívají jen velmi málo a nemají teplotu o moc větší, než je teplota okolního prostředí. Hlučnost vzhledem k nemechanickému běhu disku také žádná není.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si ukázali dva pevné SSD disky bez pohyblivých částí od společnosti Kingston. Oba mají již velmi slušnou velikost 128GB a jsou oproti běžným plotnovým diskům velmi rychlé. Velmi příjemným bonusem je příslušenství, které mají v rozšířených edicích. Nechybí redukce pro uchycení do běžné počítačové skříně ani box na pevný disk. K tomu bývají dodány i kabely a CD. Je však potřeba předem kontrolovat, kterou verzi kupujete. Potřeba kontroly sériového kódu produktu je jedním z hlavních mínusů, neb i zkušenější uživatel si nemusí všimnout rozdílu jedné číslice a koupit starší a méně výkonné SSD první generace.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Kingston SSDNow V+ Series 128GB

Po stránce výkonnostní jsou na tom oba disky velmi dobře. Cenový rozdíl 1500 korun mezi V sérií a V+ sérií odpovídá rozdílu ve výkonu, který není nijak velký. V obou jsou obsaženy všechny důležité technologie. Ač se cena SSD disků stále snižuje, stále jsou ceny okolo sedmi až osmi tisíc korun poměrně vysoké a pro hodně zákazníků tudíž nepřijatelné. Pokud ale přidáte jeden z těchto či podobných SSD disků jako upgrade vašeho notebooku, pocítíte extrémní rozdíl. Ještě jednou ale musíme upozornit - dejte si dobrý pozor na to, co kupujete, neb přehlédnutí rozdílu v popisku může způsobit, že domů nedostanete to, co jste chtěli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám