Hlavní obsah

Konkurence si brousí zuby na extrémně tenký a výkonný notebook od Applu

Novinky, mif

Společnost Apple se v minulých letech propracovala na jedničku v prodeji počítačových tabletů i chytrých telefonů. V letošním roce by pak chtěla získat prvenství v lukrativním odvětví notebooků. Dopomoci by tomu měl nový MacBook Pro.

MacBook ProVideo: www.apple.com

 
Článek

Novinku zástupci Applu poprvé ukázali minulý týden na konferenci Worldwide Developers Conference (WWDC), kde jsou pravidelně odhalovány produkty pro nadcházející období.

„Nikdo nikdy nevyrobil notebook, který by byl tak nádherný. Je tak tenký, tenčí než prst… Je to naprostý průlom v technice,“ neskrýval své nadšení z novinky šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller, který jej představoval na konferenci před zaplněným pódiem. Tloušťka novinky je 1,8 cm.

Foto: Apple

Nový MacBook Pro vychází z třetí generace počítačového tabletu iPad

Podle něj vychází nová generace MacBooku Pro technicky i designem z iPadu. Displej novinky skutečně vypadá jako počítačový tablet od Applu, který má však k sobě navíc připojenou klávesnici. „Je to notebook s nejvyšším rozlišením na světě,“ uvedl Schiller s tím, že novinka má 15,4palcový displej s rozlišením 2880 x 1800 obrazových bodů. Ty nejlepší laptopy přitom až doposud měly rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů.

V základní konfiguraci, jejíž cena na tuzemském trhu činí 58 500 Kč, disponuje novinka procesorem Intel Core i7 s frekvencí 2,3 GHz, který díky technologii Turbo Boost dokáže pracovat na frekvenci až 3,3 GHz. K dispozici má 8 GB operační paměti a 256GB SSD disk pro uložení dat.

Foto: Apple

Nový MacBook Pro

Integrován je grafický čip Intel HD 4000, v případě potřeby vyššího výkonu se ale automaticky aktivuje dedikovaná herní grafika nVidia GeForce GT 650M s 1 GB paměti typu GDDR5. „Grafický čip je proti staršímu modelu až 60krát výkonnější,“ konstatoval Schiller.

V prodeji je také výkonnější varianta, která má procesor Intel Core i7 taktovaný na 2,6 GHz (3,6 GHz Turbo Boost) a 512GB SSD disk. V ostatních parametrech je přístroj zcela totožný, a to včetně sedmihodinové výdrže baterie. Tuto konfiguraci MacBooku Pro si Apple cení na 74 500 Kč.

Budoucnost extrémně tenkých a výkonných notebooků

Jak by mohla vypadat budoucnost extrémně tenkých a výkonných notebooků nastínila společnost Acer na  32. ročníku počítačového veletrhu Computex začátku června. Návštěvníky se snažila zaujmout novým extrémně tenkým notebookem Aspire S7, který je vybaven dotykovým displejem.

„Tělo zařízení je jen 12 milimetrů silné a je vybaveno Full HD dotykovým displejem s velkým pozorovacím úhlem, což vám umožní dívat se na něj z jakéhokoliv úhlu,“ uvedla Christine Čchuová, produktová manažerka společnosti Acer.

Podle ní se lidé nového notebooku od Aceru dočkají po zahájení prodeje Windows 8. To je plánováno podle neoficiálních informací na třetí čtvrtletí letošního roku. [celá zpráva]

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní Metro, které se podobá již dříve představenému mobilnímu systému Windows Phone 7.  Mezi nejzásadnější vylepšení systému patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku, vylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť. Přehled dalších zajímavých změn v operačním systému Windows 8 naleznete zde.

Toshiba Qosmio X870: ve znamení 3D obrazu

Vysloveně pro nadšené počítačové hráče je určen notebook Toshiba Qosmio X870. Jeho výkon by mu totiž mohla závidět, díky platformě Ivy Bridge s čtyřjádrovým procesorem, ledajaká počítačová sestava. K dispozici pak bude až rekordních 32 GB operační paměti.

Foto: Toshiba

Toshiba Qosmio X870

Díky separátní grafické kartě od společnosti nVidia, která stačí i na hraní nejnovějších her, zvládne notebook také zobrazovat obraz ve 3D. K tomu slouží i 17,3palcový displej s Full HD rozlišením (1920 x 1080 obrazových bodů). Novinka může být dodána na přání s pevným diskem i SSD jednotkou. Model Toshiba Qosmio X870 totiž může být naráz osazen hned dvěma disky. Daní za nadměrnou dávku výkonu je vyšší hmotnost, sahající nad hranici tří kilogramů.

  • Klady: výkon dostačující i pro nejnovější hry
  • Zápory: prodávat se začne až v červenci nebo srpnu
  • Cena: zatím se neprodává

Dell XPS 13: ultrabook ukrytý v těle netbooku

První ultrabook společnosti Dell nese označení XPS 13 a je vybaven 13,3palcovým displejem a rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Svými rozměry ale spíše připomíná kompaktní 11palcový netbook. Podle informací výrobce je ve srovnání s konkurenčními 13palcovými notebooky Dell XPS o 13 až 15 procent menší.

Foto: Dell

Dell XPS 13

Proti netbookům je novinka ale daleko výkonnější. Počítá se s využitím procesorů Intel Core i3 (1,4 GHz), Core i5 (1,6 GHz) a Core i7 (1,7 GHz). V posledních dvou uvedených případech se navíc procesory dokážou v případě potřeby samy přetaktovat na 2,3 GHz, respektive až na 2,8 GHz u modelu Core i7. Nechybí ani 4 GB operační paměti, integrovaná grafika Intel HD 3000 či SSD jednotka s kapacitou 128 nebo 256 GB.

  • Klady: výkon dostačující i pro nejnovější hry
  • Zápory: vyšší cena proti konkurenčním ultrabookům
  • Cena: 28 000 Kč

Asus Lamborghini VX7SX: pro milovníky sporťáků

Asus Lamborghini VX7SX cílí především na milovníky sporťáků, vzhledem totiž připomíná supersporty od Lamborghini a má i řadu dalších vychytávek. Například při startu zahřmí zvuk silného dvanáctiválce. Nejde však jen o efekt, laptop má co nabídnout i v otázce výkonu.

K dispozici má procesor Intel Core i7 2670QM Sandy Bridge s frekvencí 2,2 GHz (ten se dokáže sám přetaktovat až na 3,1 GHz), 16 GB operační paměti typu DDR3 a grafickou kartu nVidia GeForce GT 335M s 1 GB vlastní paměti.

Foto: Asus

Asus Lamborghini VX7SX

Pro uložení dat slouží dva pevné disky, přičemž každý z nich má kapacitu 750 GB. Z herních notebooků patří Asus Lamborghini VX7SX k těm kompaktnějším, je totiž vybaven 15,6palcovým displejem s rozlišením 1920 x 1080 bodů. Většina podobně výkonných konkurentů má přitom 17palcové displeje, kvůli kterým není jejich mobilita nejlepší. Slabou stránkou je stejně jako u laptopu od Toshiby hmotnost, která sahá k hranici čtyř kilogramů.

  • Klady: originální vzhled
  • Zápory: vysoká hmotnost
  • Cena: 39 500 Kč

HP Folio 13: dlouhá výdrž baterie

Srdcem ultrabooku HP Folio 13 je procesor Core i52467M, který je taktován na 1,6 GHz. Díky technologii Turbo Boost je ale schopen se v případě potřeby přetaktovat až na 2,3 GHz. Dostatek výkonu zajišťuje také operační paměť s kapacitou 4 GB. Stejně jako téměř všechny již představené ultrabooky má novinka 13,3palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů.

Pro uložení dat je určena 128GB jednotka typu SSD, která je velice rychlá a energeticky nenáročná. I proto by měl podle údajů výrobce vydržet tento model pracovat na baterii přibližně 9,5 hodiny.

Ve výbavě novinky nechybí ani wi-fi, webkamera TrueVision HD či multiformátová čtečka paměťových karet. Za vyzdvihnutí stojí také technologie Coolsense, díky níž by měl mít ultrabook propracovanější systém chlazení – měl by produkovat méně tepla a být tím pádem i znatelně tišší.

  • Klady: dlouhá výdrž baterie
  • Zápory: proti konkurenčním ultrabookům je o něco baculatější
  • Cena: 21 000 Kč

Lenovo IdeaPad U300s: sází na elegantní vzhled

Ultrabook IdeaPad U300s od společnosti Lenovo se snaží zaujmout především mladší generaci. Vedle nudných stříbrných plastů nabízí novinku také v atraktivních odstínech, jako je červená nebo oranžová. Tyto barevné kombinace se však zatím prodávají pouze v zahraničí.

Ultrabook od Lenova nabídne procesor Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3 a 128GB SSD disk. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000.

Ve srovnání s konkurenčními modely je IdeaPad U300s o poznání baculatější, jeho rozměry jsou 324 x 216 x 14,9 mm. Co ztrácí tento přístroj v rozměrech, to se snaží dohnat ve váze – jeho hmotnost je totiž proti konkurenci nepatrně nižší, konkrétně 1,3 kg.

  • Klady: odolná konstrukce, nízká hmotnost
  • Zápory: barevná provedení se zatím v Česku neprodávají
  • Cena: 24 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám