Hlavní obsah

Nejnebezpečnější malware na světě loni napadl 140 000 počítačů

Emotet, podle Europolu „nejnebezpečnější malware na světě“, napadl za prvních 11 měsíců loňského roku více než 140 000 počítačů ve 149 zemích. V poslední době přitom útočí stále častěji, pomáhá mu další škodlivý kód zvaný Trickbot, jak varovali experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Emotet byl nejvýkonnějším botnetem v historii a prodával svou širokou síť infikovaných strojů dalším hackerským skupinám. Většinou se jednalo o ransomwarové gangy. Návrat Emotetu je předzvěstí nárůstu ransomwarových útoků v roce 2022,“ varoval Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

Emotet byl původně bankovní trojan, ale postupem času se vyvinul v ničivý botnet. Dlouhodobě se jednalo o nejúspěšnější a nejrozšířenější malware roku 2020.

Kriminalita kolem kryptoměn se loni vyšplhala na rekord

Bezpečnost

První verze Emotetu se objevila již v roce 2014. A od té doby tohoto nezvaného návštěvníka kyberzločinci neustále vylepšovali, takže se postupně vždy vracel do čela žebříčku nejrozšířenějších kybernetických hrozeb. Ani to už ale po vyřazení botnetu z provozu možné není.

Trickbot byl v roce 2020 čtvrtým nejrozšířenějším malwarem a zasáhl 8 % organizací po celém světě. Hrál klíčovou roli v jednom z nejvýznamnějších a nejnákladnějších kybernetických útoků roku 2020, který zasáhl Universal Health Services (UHS), předního poskytovatele zdravotní péče v USA.

Znovuoživený Emotet přitom využívá právě Trickbota a jeho infrastrukturu. „To urychlí nejenom jeho šíření a proniknutí do podnikových sítí po celém světě, ale také to znamená pokračování spolupráce skupin stojících za Trickbotem a Emotetem," varoval Kovalčík.

Největší hrozbu pro kyberbezpečnost představují hackeři k pronájmu

Bezpečnost

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám