Hlavní obsah

Jak funguje elektronika? Česká stavebnice naučí děti technickému myšlení

Malé i velké konstruktéry se snaží naučit technickému myšlení česká elektronická stavebnice Boffin Magnetic, za kterou stojí společnost 3Dsimo. Děti si na ní mohou osahat základy elektroniky a zároveň lépe pochopit, jak fungují vymoženosti moderní doby okolo nich.

Představení české stavebnice Boffin magneticVideo: archív výrobce

 
Článek

Chytré telefony, tablety i počítače se staly v posledních letech nedílnou součástí našich domácností. A pro většinu dětí ve věku okolo deseti let jsou dnes již naprostou samozřejmostí, i kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru, kdy jsou odkázány na distanční výuku. Prostřednictvím obrazovek přitom musí často komunikovat i s kamarády.

Doba je navíc taková, že většina našich ratolestí tráví před obrazovkou nejraději všechen svůj volný čas – a je jedno, zda se chtějí koukat na pohádky nebo hrát s kamarády po síti nejnovější tituly herního světa. Minimálně pro všechny moje tři děti, které chodí ještě na základní školu, to platí.

Foto: archív výrobce

Boffin Magnetic

Děti jako testovací králíci

Když se tedy na trhu objeví nějaká zajímavá hračka, která je alespoň na chvilku od obrazovek odtrhne, promění se moje ratolesti ve zkušební králíky. Přesně to se také stalo se stavebnicí Boffin Magnetic, která příjemně překvapila. Přestože obsahuje pouze 58 dílků, což je méně než ve středně velkém Legu, nemohou se od ní všichni tři ani po měsíci odtrhnout.

Je to dáno tím, že díky přiložené brožuře můžete vytvářet na dvě stovky unikátních projektů – od jednoduché LED žárovky přes autíčko na dálkové ovládání až po plně funkční GameBoy. O zábavu na dlouhé karanténní večery tedy rozhodně nebude nouze.

Hračky spoléhají na mobily stále častěji, propojují virtuální svět se skutečným

Mobil

Stavebnice je určena pro děti od osmi let. A skutečně i takto malé děti si s většinou projektů poradí samy. Boffin Magnetic se skládá z magnetické podložky založené na technologii spojující magnetismus a vodivou plochu. Na podložku se staví jednotlivé komponenty stavebnice – vodivá propojení, kondenzátory, přepínače, vypínače, tlačítka či rezistory a mnohé další.

Každé balení obsahuje také malý všestranný počítač, díky kterému se mohou jednotlivé projekty proměnit ve skutečně sofistikované prvky elektroniky. Například jednoduchá LED žárovka se může proměnit v chytrou, takový přístroj bude automaticky dbát na světelný komfort v místnosti a upravovat ho podle intenzity světla okolního prostředí.

Samozřejmě ale jen v případě, že celou stavebnici poskládáte správně. Při nesprávném složení se ale nemůže nic poničit, není nic jednoduššího než jednotlivé dílky rozebrat a pustit se do skládání znovu. Jak ukázala praxe, i hledání chyb je totiž pro děti velká zábava, a zároveň se naučí něco užitečného.

Foto: archív výrobce

Boffin Magnetic

Početná skupina konstruktérů

Pokud by vám dvě stovky projektů byly málo, můžete se pustit do návrhu vlastních přístrojů – fantazii se rozhodně meze nekladou. Zdatní konstruktéři mohou hledat další inspiraci na webových stránkách Boffinu či na sociálních sítích.

Přestože se Boffin Magnetic dostal na pulty obchodů teprve nedávno, jeho prodeje se počítají na statisíce. Skupina malých konstruktérů, kteří se rádi dělí o své výtvory, je tak v českých luzích a hájích již poměrně početná.

Pořizovací cena činí v obchodech aktuálně baťovských 3599 Kč, což není málo. Na druhou stranu možnosti celé stavebnice jsou opravdu široké. Rozhodně tedy nejde o jednoúčelovou hračku, která by po prvním použití skončila někde v polici, kde na ni bude tak akorát sedat prach.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Technické hračky podpoří rozvoj dětí

Při pohledu na nabídky jednotlivých obchodů mohou získat někteří rodiče pocit, že jejich ratolesti již všechny hračky mají. A to samé v bledě modrém platí...

Výběr článků

Načítám