Hlavní obsah

Technické hračky podpoří rozvoj dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohledu na nabídky jednotlivých obchodů mohou získat někteří rodiče pocit, že jejich ratolesti již všechny hračky mají. A to samé v bledě modrém platí o konzolích, mobilech a další elektronice. Přesto stále existuje celá řada zajímavých technických hraček, které rozhodně stojí za pozornost – podpoří totiž rozvoj dětí.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Elektronika je bezesporu fenoménem dnešní doby. Počítače, tablety a smartphony s připojením na internet považuje většina mladistvých za naprostou samozřejmost. A není žádným tajemstvím, že tyto chytré pomocníky často využívají ke krácení volného času. V drtivé většině případů buď hrají hry, sledují videa na internetu, nebo brouzdají na sociálních sítích.

Čas lze nicméně využít daleko efektivněji, děti se například mohou naučit programovat. Programátorů je totiž stejně jako dalších IT expertů akutní nedostatek, a tak děti mohou svůj koníček už za pár let snadno proměnit v lukrativní zaměstnání.

Rodiče mohou pomoci svým ratolestem v rozvoji digitálních dovedností a informatického myšlení pomocí sofistikovaných hraček. Ty dovedou děti naučit, jak vlastně fungují aplikace či jak se ovládají roboti, aby plnili jejich příkazy.

Kreativita a tvořivost

Jiné modely zase hravou formou rozvíjejí kreativitu a prostorovou představivost těch nejmenších. Zároveň je učí trpělivosti a tomu, jak pracné může být něco vytvořit. Právě takové hračky mohou být pro řadu dětí ideálním vánočním dárkem.

U jednotlivých technických hraček je dobré sledovat, jaké je jejich věkové doporučení. Výrobci zpravidla dobře vědí, co zvládne tříleté dítě a co desetileté.

Wi-Fi pro školáky i práci z domova

Testy

Rodiče mohou pomoci svým ratolestem v rozvoji digitálních dovedností a informatického myšlení dokonce ještě dříve, než nastoupí do školy. Na trhu je totiž celá řada hraček, které dovedou děti naučit, jak vlastně fungují aplikace či jak se ovládají roboti, aby plnili jejich příkazy. A to vše klidně ještě dříve, než se naučí číst.

Řeč je samozřejmě o základních modelech, které skutečně na děti cílí. Pokročilejší modely jsou samozřejmě na ovládání složitější a hodí se tedy pro starší děti. Podobně jako u nejrůznějších stavebnic či videoher je tedy vhodné sledovat věkové doporučení výrobce. Ten poradí, jestli se jeho výtvor hodí pro nejmenší, nebo naopak starší děti.

Jde to i zadarmo

Děti se mohou naučit programovat s využitím internetu klidně i zadarmo. Existují totiž speciální aplikace, které je světem jedniček a nul provedou interaktivní a zábavnou formou. Jedním z takových programů je například Sololearn, určený pro chytré telefony a tablety s operačními systémy Android a iOS.

Bezplatnou výuku nabízí také aplikace Codecademy. Nejde však o internetovou učebnici v pravém slova smyslu, ale spíše o zábavnou hru, kdy v praktických cvičeních doplňujete kusy kódu a sledujete, co se pak stane.

Intelino Smart Train: nejen pro milovníky mašinek

V Česku máme celé generace milovníků vláčků a železnic. Mašinky najdou uplatnění i v moderní době plné elektroniky, jak ukazuje model od společnosti Intelino. Ten je určený pro nejmenší ratolesti, snaží se rozvíjet jejich kreativitu, logiku, učí je základům programování a robotiky.

Foto: archív výrobce

Intelino Smart Train

Přestože jde tedy v první řadě o líbivě vyhlížející hračku, je to zároveň také učební pomůcka. Využívat ji přitom mohou klidně i malé děti, které ještě neumí ani číst. Součástí hrací sady Intelino jsou totiž zaklápěcí plastové destičky různých barev, které se mohou umístit přímo na trať i mimo ni. Tyto destičky pak ovlivňují činnost vláčku Intelino – udávání směru, rychlosti a magnetickou spojku.

Velmi praktické je také to, že vláček je kompatibilní s většinou nabízených dřevěných kolejí. Pokud tedy doma již máte nějakou tradiční železnici, můžete ji bez problémů použít i s touto moderní vychytávkou. V takovém případě se pak vláček na trati ovládá prostřednictvím chytrého telefonu, který se připojí prostřednictvím bezdrátového standardu Bluetooth.

Baterie vláčku by měla stačit až na 100 minut provozu, následně je možné ji dobít prostřednictvím USB.

  • Věkové doporučení: od 3 let
  • Cena: 2300 Kč

Lego Hidden Side: kostky a rozšířená realita

Stavebnice řady Hidden Side lákají na rozšířenou realitu, určeny jsou pro děti od šesti let. Jednotlivé modely se inspirovaly tematikou duchů. Na výběr je například duchařská laboratoř, záhada na hřbitově, strašidelná střední škola, vlak duchů či paranormální autobus.

Děti musí nejprve všechny kostky postavit tak, jako kdyby šlo o obyčejnou stavebnici. Tím ale hrátky nekončí, do chytrého telefonu nebo tabletu s androidem či iOS stáhnou aplikaci, se kterou budou hledat duchy v městečku Newbury. Jednotlivé stavebnice přitom představují právě objekty, které se nacházejí v tomto městě.

Foto: archív tvůrců

Lego Hidden Side

Po sestavení kostek je nutné celý výtvor naskenovat a přenést do virtuálního světa. Pak už nic nebrání lovu duchů, kteří se budou zobrazovat přímo na displeji telefonu.

Aplikace Hidden Side je pochopitelně k dispozici zadarmo, případní zájemci musí zaplatit za stavebnice, bez kterých program nefunguje. Základní modely se nabízejí za částky lehce přesahující hranici čtyř stokorun, v případě těch největších se však pořizovací cena může vyšplhat i na více než tři tisíce korun.

  • Věkové doporučení: od 7 let
  • Cena: od 419 Kč

Ozobot 2.0 BIT: logické myšlení hraje prim

Naučit děti nenásilnou formou prvním krůčkům v programování se snaží Ozobot 2.0 BIT. Jde o velmi malou interaktivní hračku, která se snadno vejde do každé kapsy. Podle výrobce představuje tu nejzábavnější cestu ke skutečné robotice. V praxi ji skutečně některé základní školy využívají k tomu, aby se děti naučily programovat.

Foto: archív výrobce

Ozobot 2.0 BIT

Minirobot o velikosti golfového míčku bude pod vedením dítěte zvládat hned několik činností. Stačí mu nakreslit na papír linky, načež je začne následovat. Rozeznává přitom jejich barvy, podle toho pozná, co po něm jeho majitel chce. Snadno mu tedy můžete naprogramovat choreografii na svou oblíbenou písničku nebo si zahrát deskové hry s přáteli, ve kterých bude představovat princip náhody.

Ozobot si rozumí s tabletem, pro který výrobce připravil víc zábavných i výukových možností. Přímo na displeji mu nakreslete dráhy s příkazy nebo řešte logické úlohy. Testovaný kousek je kompatibilní s přístroji, které jsou vybaveny operačními systémy Android a iOS.

  • Věkové doporučení: od 8 let
  • Cena: 1890 Kč

3Dsimo Basic 2: ukažte svou kreativitu

3D pero Basic 2 od české značky 3Dsimo cílí především na děti školního věku, zabavit je dokáže na dlouhé hodiny. Nejde přitom o žádné plýtvání času, s tímto šikovným nástrojem rozvíjejí svoje kreativní myšlení, stejně tak si ale mohou vylepšit prostorové myšlení, lehkou motoriku a osvojit si přesnost a trpělivost.

Balení obsahuje lehké a ergonomické pero v červené barvě, knihu inspirací a 48 kusů filamentů – plastových strun představujících náplň do pera, které jsou dostupné v 25 barevných variantách. Z nich je pak možné vytvářet nejrůznější postavičky, modely letadel, aut nebo třeba vánoční ozdoby.

Foto: archív výrobce

3Dsimo Basic 2

V začátcích jako předloha k práci poslouží přiložená kniha inspirací, která obsahuje přesné návody na výrobu 24 projektů. Děti v ní najdou nápady, jak vyrobit jednoduché ozdoby na skleničky nebo na sponky, sestavit si kostru dinosaura nebo zkonstruovat model raketoplánu. Komunita 3Dsimo pak nabízí stovky dalších projektů v široké škále obtížnosti.

Praktické je, že teplota pera nikdy nepřesáhne 65 °C, je zcela nemožné se o něj popálit. Struny, jejichž nahřátím je umožněno prostorové kreslení, jsou vyrobeny z polykaprolaktonu (PCL), což je materiál, který není toxický, a tak nikterak neškodí zdraví. Díky tomu mohou tento kreativní nástroj používat i ty nejmenší děti.

  • Věkové doporučení: od 8 let
  • Cena: 990 Kč

DJI Robomaster S1: obrněný tank

Robomaster S1 od společnosti DJI může na první pohled vypadat jako obyčejný tank na dálkové ovládání. Ve skutečnosti jde však o velmi sofistikovaného robota, který má 46 programovatelných komponent a šest programovatelných modulů umělé inteligence.

Nepřekvapí tedy, že je určen spíše pro starší děti, které se na připojeném tabletu či chytrém telefonu naučí programovat v jazycích Scratch a Python. To vše zábavnou formou, kdy se budou snažit posouvat možnosti tohoto obrněnce na další úroveň.

Foto: archív výrobce

Robomaster S1

Se svými vrstevníky pak mohou s naprogramovaným tankem soupeřit o to, kdo má nejlépe připravený a vyzbrojený stroj. Toto robotické vozítko se totiž může snadno pohybovat prakticky na jakémkoliv povrchu díky čtyřem robustním kolům a silným elektromotorům. Díky HD kameře pak na připojeném tabletu či mobilu přesně vědí, co jejich tank dělá.

Robomaster S1 nenaučí děti pouze programovat, ale pomůže jim také s pochopením fyziky, matematiky a bude zdokonalovat jejich reakční dobu. Snad jedinou vadou na kráse je vyšší pořizovací cena.

  • Věkové doporučení: od 10 let
  • Cena: 14 590 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Apple chce pokořit nejlepší notebooky

Na pulty obchodů míří nový špičkový počítač od společnosti Apple, který si odbyl premiéru minulý týden. MacBook Pro 13 se svým vzhledem takřka neliší od...

Jak zkrotit hlučný počítač

Vysoké teploty mohou být pro domácí počítače smrtelné. Naštěstí v dnešní době existuje řada možností, jak sestavu účinně chladit, a přitom ji v horkých letních...

Výběr článků

Načítám