Hlavní obsah

Nejlepší fotomobil má Huawei, do prodeje jde s hendikepem

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se začal v Česku oficiálně prodávat nový Mate 40 Pro od společnosti Huawei, který se chlubí titulem nejlepší fotomobil na světě. Tato vlajková loď čínského výrobce navíc nabízí špičkový výkon a řadu dalších pokročilých technologií. Do prodeje však jde s hendikepem.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Článek

Mate 40 Pro se v Česku nabízel v rámci předobjednávky již od minulého měsíce, první zákazníci jej ale získají až nyní, kdy oficiálně startuje prodej. Cena novinky byla stanovena na 33 990 Kč. To není sice málo, na druhou stranu ale případní zájemci za prémiové modely konkurence zaplatí často ještě více – klidně i více než 40 či 50 tisíc korun.

Na úvod se sluší zmínit, že nová vlajková loď společnosti Huawei běží na Androidu 10 s nadstavbou EMUI 11. Kvůli americkým sankcím ale nemá přístup k některým službám Googlu, vše potřebné ale nahrazuje službou HMS (Huawei Mobile Services) a obchodem s aplikacemi AppGallery.

Je to sice hendikep, ale pokud vysloveně nevyžadujete služby od Googlu, zas takové omezení to není. Nabídka aplikací se totiž v AppGallery v posledních měsících značně rozrostla. Huawei dokonce nabízí i vlastní mapy a navigaci Petal Maps, která staví na datech od TomTomu.

Nejlepším fotomobilům už nekraluje Xiaomi, do čela žebříčku se vyhoupl Huawei

Mobil

Fotoaparáty v hlavní roli

Tím nejzajímavějším jsou dozajista použité fotoaparáty – podle renomovaného serveru DxOMark totiž v současnosti neexistuje model, který by měl kvalitnější fotografickou výbavu. U novinky nalezneme na zadní straně čtyři objektivy, jsou elegantně ukryty v černém kruhu, a to včetně blesku. Na vývoji fotografické soustavy se opět podílela známá firma Leica, která se proslavila především výrobou vlastních fotoaparátů.

Konkrétně má telefon k dispozici hlavní 50megapixelovou kameru, která staví na senzoru o velikosti 1/1,28 palce. Objektiv s ohniskem 23 mm nabízí velmi dobrou světelnost f1.9, což by mělo přijít vhod například při focení ve špatných světelných podmínkách. Nechybí ani optická stabilizace OIS.

Systémem OIS je mimochodem vybaven také periskopický pětinásobný optický zoom s rozlišením 12 MPx. Ohnisková vzdálenost u něj činí 12 mm a světelnost f3.4. Třetím v pořadí je širokoúhlá kamera s rozlišením 20 MPx a světelností f1.8.

Čtvrtý objektiv na zadní straně není určen sám o sobě k focení, jde o pomocnou optiku pro laserové zaostřování (AF). Pro úplnost dodejme, že na čelní straně se nachází dvojitá optika, jde o kombinaci 13Mpx selfie kamery a 3D senzoru, který se stará o bezpečné odemykání zařízení prostřednictvím technologie na rozeznávání obličejů.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Moderní design, vysoký výkon

Design přístroje působí velmi moderně, což je dáno tzv. vodopádovým efektem hran. Dotyková obrazovka se přes ně přehnula až o 88°. Zakřivená obrazovka nabízí úhlopříčku 6,8 palce a rozlišení 2772 x 1344 obrazových bodů. Jde mimochodem o OLED panel s věrným barevným podáním, který nabízí 90Hz obnovovací frekvenci.

Navzdory elegantní konstrukci je Mate 40 Pro poměrně odolným zařízením, splňuje certifikaci IP68. Nevadí mu tedy voda ani prach. Barevných variant bude existovat celá řada, pro Evropu je nicméně určena pouze černá a perleťově stříbrná.

Praktické je, že je přístroj možné ovládat klidně i bezdotykově prostřednictvím funkce zvané Chytrá gesta. Stačí jednoduše najet rukou nad telefon, čímž se uvede do chodu.

Srdcem nové vlajkové lodi je procesor Kirin 9000 5G, který by měl být ekvivalentem těch nejlepších Snapdragonů. Vyráběn je pokročilou 5nm technologií, díky níž by měl být velmi výkonný i při zachování nízké spotřeby, respektive dlouhé výdrže baterie. Ta má mimochodem kapacitu 4400 mAh. V Česku bude dostupná varianta s 8GB pamětí a 256GB úložištěm.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám