Hlavní obsah

Hudební piráti u soudu v Kanadě zatím vyhrávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Kanadský soud nevyhoví žádosti nahrávacích firem a nepovolí trestní stíhání lidí, kteří si z internetu stahují hudební soubory. Soudce Konrad Finckenstein uvedl, že Kanadské sdružení nahrávacího průmyslu nebylo schopno důvěryhodně prokázat, že byl porušen autorský zákon. Nahrávací firmy na jeho rozhodnutí reagovaly se značným údivem.

Foto: Svaz vinařů ČR
Článek

Nahrávací společnosti tento týden podaly další sérii žalob na lidi, kteří si ze sítě internet stahují skladby a vyměňují si je s dalšími uživateli internetu. Žaloby se týkají 29 Kanaďanů, nahrávací firmy ale zažalovaly i lidi v Německu, Dánsku a Itálii. Dříve se žaloby týkaly většinou Američanů.

Soudce rozhodl, že stahování hudebních souborů z internetu a jejich uchovávání na pevném disku v počítači ve složkách, které lze volně sdílet s dalšími uživateli internetu (nejčastěji prostřednictvím P2P sítí), neznamená podle současných kanadských zákonů porušení autorského zákona. K výměně souborů lidé využívají hlavně serverů Kazaa.

Stíhání jednotlivců v Kanadě nebude snadné

"Nebyl předložen žádný důkaz, že tito údajní narušitelé distribuovali, nebo povolovali reprodukci zvukových nahrávek. Oni jen umístili vlastní kopie do sdílených adresářů, kam mají přístup také jiní uživatelé internetu přes službu P2P," zdůvodnil své rozhodnutí soudce Finckenstein.

"Vzbuzuje to pochybnosti, zda je možné podle nynějších zákonů o ochraně autorských práv v Kanadě stíhat jednotlivce," prohlásil Michael Geist, profesor Univerzity v Ottawě a expert na obchodní právo v kybernetickém prostoru. Geist rozhodnutí soudu označil za ohromující.

Soudce případ přirovnal k tomu, když někdo využívá kopírku v knihovně a vytváří si kopie. "Nevidím žádný skutečný rozdíl mezi knihovnou, která umístí kopírku v místnosti plné chráněného materiálu, a uživatelem počítače, který umístí vlastní kopii do sdíleného adresáře spojeného se službou P2P," řekl.

Odhalení vyžaduje spolupráci providerů

Nahrávací průmysl v Kanadě před měsícem pohnal před soud pět poskytovatelů internetových služeb, od nichž se snažil získat identifikaci 29 lidí, kteří si stahují hudbu přes internet. Soud ale jejich žádost zamítl. Nahrávací společnosti tak nemohou podat konkrétní žaloby do té doby, než budou znát identitu lidí, které pokládají za piráty.

Nahrávací firmy jsou zatím schopny piráty odhalit jen díky IP adrese jejich počítače. Obsílky pak zasílají internetovým firmám, přes které se piráti připojují k internetu. To, zda se firmy dočkají také odkrytí identifikace za účelem žaloby konkrétního člověka, závisí na tom, zda jsou poskytovatelé ochotni identitu člověka odkrýt. To ale bez soudního příkazu nikdo z nich nedělá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám