Hlavní obsah

Z Brna do nejprestižnější soutěže světa? Existuje odvětví, kde to jde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Counter-Strike patří mezi nejoblíbenější hry, které popularizují esport po celém světě. U nás je díky dlouholeté historii jedničkou, proto není divu, že mistrovství České republiky v Brně je každoročně vrcholem domácí sezony. Nahlédnout za oponu nám v esportovém pořadu Fragger dal pořadatel MČR Pavel Kristián.

Hostem pořadu Fragger byl Pavel KristiánVideo: Novinky

 
Článek

Counter-Strike je tady s námi už přes 25 let, jednu generaci jeho příznivců střídá druhá, jen se maximálně vystřídají díly. První mistrovství České republiky v počítačových hrách se odehrálo před více než 20 lety a Counter-Striku byl jeho součástí. Jinak tomu nebude ani letos na konci listopadu.

„Counter-Strike je obrovsky rozšířený, nejenom esportově. Alespoň jednou ho hrál snad každý hráč v jakémkoli věku. Na hru jako takovou se navíc každý může dívat bez ohledu na to, jak moc do hloubky ji zná. Umí být jednoduchá i komplexní,“ popisuje Pavel Kristián přednosti dominantního FPS titulu. Tak dobře se v Česku daří už jen League of Legends.

Esport se snaží přibližovat sportu, ne ve všech aspektech se ale daří. „Malí fotbalisti většinou mají nějaký svůj oblíbený tým a sledují jeho zápasy. Tohle v esportu nutně není,“ říká Kristián. Counter-Strike denně hraje přes 800 tisíc lidí, ale velká část nemá o esportu ponětí. „Když se podaří hráče konvertovat na diváky, tak má esport obrovský potenciál růstu.“

U policie bych si nikdy nevydělal tolik jako díky videohrám, říká český profík

Hry a herní systémy

Největší turnaje se odehrávají v takzvaném offline prostředí, tedy ne po internetu, ale před živým publikem. Fanoušci mohou potkat své idoly, jen o herní stránce ale produkt není. „Jádrem je sport, který má nějaká pravidla, ale ve výsledku chceme bavit lidi a dělat show,“ vysvětluje Kristián. Loni tak přímo na hráčském pódiu vystoupily hudební hvězdy.

Z Brna do Ligy mistrů

České turnaje podle Kristiána nabízí jedny z nejvyšších finančních odměn, co se týče lokálních turnajů po celé Evropě. „Odpovídá to ale celkové kvalitě, kterou tady máme,“ dodává.

Mistrovství České republiky má navíc přesah i do zahraničí. „I ten nejlepší tým z Brna se může kvalifikovat do nejprestižnější soutěže světa, Ligy mistrů světa Counter-Striku.“

Na otázku, kde se český esport vidí za několik let, má celá domácí komunita jednotnou vysněnou odpověď: mít turnaj v pražské O2 Areně. „Pro český esport by to byl krásný milník. Finále MČR ale historicky patří do Brna, takže nová multifunkční hala v Brně by byla také hodně hezká,“ uzavírá Kristián.

Hokejisté a hokejistky pohromadě v ultimátním týmu. Některé hrají fakt dobře, říká český mistr

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám