Hlavní obsah

WHO: Závislost na videohrách je duševní nemoc

Světová zdravotnická organizace (WHO) nově zařadí na svůj seznam duševních nemocí závislost na videohrách. Potvrdil to podle agentury DPA generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nový katalog, podle něhož se řídí i národní zdravotnické orgány a pojišťovny, bude platit od června.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Diagnóza s označením "herní choroba" (gaming disorder) se vztahuje na lidi, kteří tráví hodiny hraním videoher, přičemž tato závislost trvale mění jejich životy. Hráči se přitom nedokážou své vášně vzdát. „Tato závislost narušuje i tělesné funkce," upozornil šéf WHO. Uvedl například zrak nebo celkovou kondici.

Zařazení choroby na seznam je podle šéfa WHO jen prvním krokem. Později má WHO vypracovat směrnice ukazující možnosti léčby.

Závislost může být i užitečná

Závislost dětí na digitálních přístrojích nicméně nemusí být vždy na škodu. Před časem to v rozhovoru pro deník The Daily Telegraph uvedl bývalý ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Robert Hannigan, který celou problematiku pojí s národní bezpečností. Země totiž podle něj potřebuje mladé lidi, kteří jsou v digitálním světě jako doma.

„Pokud se vám zdá, že dovolenou trávíte neúspěšnými pokusy odtrhnout své děti od wi-fi nebo digitálních přístrojů, nezoufejte. Vaše chabé rodičovské schopnosti jim možná pomáhají a zachraňují zemi," dodal Hannigan, jenž GCHQ opustil na začátku loňského roku.

Rodiče se podle něj často bojí virtuálního světa, protože mu nerozumí tolik jako jejich děti. „Potřebujeme mladé lidi, kteří tento digitální svět prozkoumávají, stejně jako objevují fyzický svět," uvedl Hannigan. Dodal, že v Británii je "zoufalý nedostatek" lidí s počítačovými dovednostmi. Proto jsou podle něj nepřátelé často napřed.

Jak poznat závislost na počítačových hrách?

  • Hra baví hráče dlouhodobě stále stejně, zatímco u jiných po čase nadšení a zájem o novou hru opadá.
  • Hráč zanedbává hygienu a jídlo, práci či učení; naopak využívá stimulační drogy, aby udržel svou pozornost.
  • Přednost je dávána mezilidským vztahům vytvořeným přes internet před reálnými.
  • Hráč má nutkavé myšlenky na hraní.
  • U hráče se projevuje nervozita, když někde není přístup k internetu.
  • Hráč ztrácí zájem o okolní dění a reálný svět.
  • Podle častých poruch spánku.

Reklama

Výběr článků

Načítám