Hlavní obsah

Vede Minecraft a Fortnite. Videohrám se v Česku oddávají dívky i chlapci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videohry získaly významné místo v životech dětí, častěji si přitom tímto způsobem krátí volné chvíle chlapci. Podle studie společnosti ResSolution Group a Nielsen jsou nejčastějšími hráči chlapci ve věku 12 až 13 let, každý den hraje 54 procent z nich. U 31 procent dívek stejného věku je každodenní hraní také běžné. Popularita videoher tedy u mladších ročníků roste bez ohledu na pohlaví.

Ukázka ze hry Minecraft – Village & PillageVideo: archív tvůrců

 
Článek

Zajímavým zjištěním nicméně je, že děti se nejčastěji věnují kreativním a edukativním hrám, jako je oblíbený Minecraft, který si získal srdce 57 procent mladých hráčů.

Hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil proti nočním příšerám. I když se zdá být tento koncept velmi triviální, jde o jednu z nejpopulárnějších her vůbec. Název Minecraft je složeninou anglických slov těžit (mine) a výroba (craft).

Predátoři číhají na internetu na dospělé i děti

Bezpečnost

Těsně za Minecraftem následují multiplayerové hry jako Fortnite a Fall Guys, jež si zahrálo 52 procent dotazovaných. Hry zaměřené na střelbu si vybralo 43 procent mladých hráčů, což ukazuje na širokou paletu zájmů mezi dětskými hráči.

Například v titulu Fortnite se hráči převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Ukázka ze hry Fortnite – kapitola 2Video: archív tvůrců

Smartphony a tablety vedou

Studie se zabývala také tím, jakým způsobem děti ve věku 12 až 13 let komunikují se svými vrstevníky a jakým médiím dávají přednost. Více než dvě třetiny z celkově 1500 respondentů uvedly, že denně komunikují se svými kamarády elektronicky, což ukazuje na vysokou úroveň propojenosti mezi mladými lidmi v digitálním věku.

Kromě toho studie poukázala na rostoucí preferenci menších obrazovek, jako jsou mobilní telefony, tablety a notebooky, před tradiční televizí. Zatímco 89 procent dětí sleduje videa na těchto přenosných zařízeních alespoň jednou týdně, pouze 70 procent z nich sleduje televizi s podobnou frekvencí.

Téměř tři čtvrtiny dětí navíc pravidelně sledují svá oblíbená videa vícekrát a 43 procent dětí ve věku 12 až 13 let sdílí tato videa se svými přáteli.

Téměř třetina z nich je aktivní na platformách jako YouTube a TikTok, kde svá oblíbená videa komentují a hodnotí.

„Výběr mediální aktivity a zařízení, které k ní dítě využije, závisí kromě jeho nálady i na množství času, který na ni dítě má, a také na tom, kde se zrovna nachází. Pokud jsou děti mimo domov nebo mají málo času, využívají smartphone k jakékoliv aktivitě včetně sledování videí. Videa na sociálních sítích jsou na smartphonech sledována téměř vždy,“ uvedla Hana Friedlaenderová z Nielsenu.

V Česku vede YouTube a Facebook

Pokud bychom se nezaměřovali pouze na děti, ale na všechny Čechy, vedoucí pozici si mezi sociálními sítěmi v tuzemsku udržují YouTube a Facebook. Podle posledních statistik, které přinesla analýza Ami Digital Index, tyto platformy v minulém roce pravidelně navštěvovalo 89, respektive 87 procent domácích uživatelů internetu.

„Na sociálních sítích je denně 78 procent internetové populace v ČR a tráví tam průměrně dvě a půl hodiny. Na Facebooku jsou nejaktivnější tzv. boomers, tedy lidé nad 60 let, generace X, což jsou lidé ve věku 43 až 59 let, a mileniálové. Shodně zhruba čtvrtina z nich přispívá na Facebook každý den. U nejmladší generace Z je to jen 14 procent,“ prohlásil ředitel Ami Digital Vladan Crha.

Nejvýraznější skok v popularitě zaznamenal v tuzemsku TikTok, který si v průběhu roku 2023 vyzkoušelo o sedm procentních bodů více uživatelů než v předchozím roce.

Sociální sítě v Česku? Vedou YouTube a Facebook

Internet a PC

Reklama

Související články

AI už nahrazuje dětem kamarády

Všemožné formy umělé inteligence už používají v různé míře dvě pětiny dětí druhého stupně základní školy. Některým už chatboty nahrazují kamarády. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám