Hlavní obsah

Táhnou filmy i hry. Zisk Sony výrazně překonal očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský výrobce elektroniky Sony Group ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 32 procent na 465,2 miliardy jenů (87,4 miliardy Kč). Hospodaření firmy podpořil růst tržeb ve filmové divizi, zájem byl také o hry. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků a podnik současně ve středečním sdělení zlepšil výhled na celý finanční rok. Ten skončí v březnu.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Analytici v anketě společnosti Refinitiv čekali v průměru provozní zisk 351,6 miliardy jenů. Čistý zisk za tři měsíce do konce prosince pak vzrostl o 11 procent na 346 miliard jenů. Tržby vzrostly na tři biliony z 2,7 bilionu jenů ve stejném období předchozího roku.

Japonský podnik zvýšil výhled provozního zisku na celý fiskální rok na rekordních 1,2 bilionu jenů, zatímco dosud počítal s částkou 1,04 bilionu jenů. Proti předchozímu roku by se tak provozní zisk měl zvýšit o 25,6 procenta. Analytici čekali v průměru zisk 1,09 bilionu jenů. Čistý zisk teď firma očekává 860 miliard jenů místo dosavadního odhadu 730 miliard jenů.

Ke zlepšení výhledu hospodaření firmu přiměl příznivý vývoj ve filmovém sektoru a v mobilních hrách, a také vliv slabšího jenu. U konzolí PlayStation 5 ale firma bojuje s nedostatkem čipů, není proto schopna plně uspokojit poptávku.

Další miliardová akvizice herního světa. Sony kupuje vývojáře Bungie

Hry a herní systémy

Tristní dostupnost? Zlepšení v nedohlednu

PlayStation 5 vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak na 10 790 Kč. Prakticky od samého uvedení na trh v roce 2020 jsou však obě verze vyprodané. Současné objednávky jsou zpravidla vyřízeny až za několik měsíců od potvrzení.

Sony se snaží postupně dodávat na trh další a další konzole s číslovkou pět v názvu, což je ale s ohledem na problémy s dodávkami čipů stále složitější. „Ještě potřebujeme určitý čas, abychom dokázali uspokojit veškerou poptávku. Nedostatek čipů je rozhodně problém,“ uvedl pro agenturu Reuters šéf divize Sony pro interaktivní zábavu Jim Ryan.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Z dříve zveřejněných prodejů je přitom patrné, že Sony dělá, co jen může, aby se konzole dostaly k hráčům co nejdříve. Desetimilionová hranice prodaných PlayStationů 5 totiž byla prolomena přibližně po osmi měsících. V případě PlayStationu 4 to přitom bylo až za devět měsíců. U pětky je tedy odbyt citelně vyšší – a logicky tedy také dodávky na trh.

Nedostatek konzolí není problémem pouze u Sony, beznadějně vyprodaný je také konkurenční Xbox Series X od společnosti Microsoft. Jde o aktuálně nejvýkonnější konzoli, která stojí 13 499 Kč.

Z nových modelů od Sony a Microsoftu je tak v obchodech k mání pouze nejlevnější Xbox Series S, který stojí 7999 Kč. Zatímco oba playstationy nabízejí stejný výkon, americký softwarový gigant dosáhl atraktivnější cenovky jednoduše – snížil výkon konzole, a navíc ubral i optickou mechaniku.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám