Hlavní obsah

Sony představilo druhý elektromobil, chce založit automobilku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý prototyp elektromobilu, který opět vypadá, že může rovnou do sériové výroby, představila firma Sony na veletrhu CES. Chce také založit odnož Sony Mobility, s níž chce zkoumat možnosti vstupu na trh elektromobilů.

Foto: Sony

Sony Vision-S02 (vlevo) a Vision S-01

Článek

Japonský technologický konglomerát Sony se chystá letos na jaře založit firmu Sony Mobility, s níž chce zkusit proniknout na trh s elektrickými vozidly. Před zahájením světového veletrhu spotřební elektroniky CES v USA to oznámil šéf firmy Keničiró Jošida, který zároveň představil již druhý prototyp elektrického vozidla, jež společnost vyvinula.

Druhý prototyp se jmenuje Vision-S02 a nemá být ničím jiným než verzí SUV vozu představeného před dvěma roky. Ten se tehdy jmenoval Vision-S, dnes ho firma na svém webu označuje jako Vision-S01. Používá stejnou platformu, ale má nabídnout až sedm míst k sezení.

Foto: Andrej Sokolow, DPA, ČTK

Sony Vision-S02

Sony u nového prototypu zdůrazňuje systém zkoumání okolí pomocí kamer a lidarů v reálném čase pro vytvoření přesného 3D-obrazu prostoru kolem vozu, což má pomoci řidiči bezpečněji se orientovat v prostoru. Také chce nabídnout autonomní jízdu úrovně 2+, nazývanou někdy ADAS (Advanced Driver Assistance Systems, česky Pokročilé systémy asistence řidiče). Můžeme si pod tím představit něco jako samočinnou jízdu po dálnici za neustálého dohledu řidiče.

Sony už testuje své první auto na silnicích

AutoMoto

Při uvedení vozu Vision-S před dvěma lety Sony uvádělo, že masovou výrobu ani komerční prodej zatím neplánuje. Později ho ale začalo testovat na reálných silnicích a z toho, že uvedlo druhý prototyp, soudíme, že to se vstupem na automobilový trh myslí vážně.

Foto: Andrej Sokolow, DPA, ČTK

Sony Vision-S02

Sony byla první technologickou firmou, která představila konkrétní elektromobil, dlouhodobě se však hovoří rovněž o možných podobných snahách společnosti Apple. Kalifornská společnost nicméně zatím jasně řekla jen to, že testuje svou technologii pro autonomní řízení. Internetový gigant Google před několika lety také představil své vlastní autonomní auto, ovšem od té doby upustil od vývoje automobilu a soustředil se jen na technologie autonomního řízení, na kterých pracuje pod značkou Waymo.

Foto: Sony

Koncept Sony Vision-S01

Reklama

Související témata:

Související články

Čína přestane dotovat nákup elektromobilů

Čína v letošním roce o 30 procent sníží subvence na automobily s alternativním pohonem, označované jako NEV (New Energy Vehicles). Oznámilo to čínské...

Výběr článků

Načítám