Hlavní obsah

Svět kostek vstupuje do rozšířené reality. Děti budou stavět s mobilem v ruce

Novinky, ort

Od obyčejných plastových kostiček až k mobilním telefonům, takový přerod čeká nové stavebnice Lego. První takové modely, které lákají na svět rozšířené reality – podobně jako slavný titul Pokémon Go, již míří na pulty obchodů. Tvůrci se prostřednictvím stavebnic Hidden Side budou snažit propojit virtuální svět s tím skutečným.

Trailer ke hře Lego Hidden SideVideo: archív tvůrců

 
Článek

Pokémon Go se těší nebývalé popularitě už třetím rokem. A to především proto, že hráči musejí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy vyrazit na lov.

Samotný odchyt probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí. Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Pokémon Go v terénu Video: Novinky

A právě na rozšířenou realitu nyní bude lákat také Lego. Stavebnice Hidden Side jsou určeny pro děti od sedmi let, dostupné modely se nechaly inspirovat tématikou duchů. Na výběr je například duchařská laboratoř, záhada na hřbitově, strašidelná střední škola, vlak duchů či paranormální autobus.

Děti musí nejprve všechny kostky postavit tak, jako kdyby šlo o obyčejnou stavebnici. Tím ale hrátky nekončí, do chytrého telefonu nebo tabletu s Androidem či iOS stáhnou aplikaci, se kterou budou hledat duchy v městečku Newbury. Jednotlivé stavebnice přitom představují právě objekty, které se nachází v tomto městě.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Lego Hidden Side

Po sestavení kostek je nutné celý výtvor naskenovat a přenést do virtuálního světa. Pak už již nic nebrání lovu duchů, kteří se budou zobrazovat přímo na displeji telefonu. Snad jedinou vadou na kráse je nutnost vlastnění novějšího přístroje, který zvládá ARCore či ARKit 2. V praxi jde tedy o přístroje s Androidem 7.0 a vyšším či iOS 11 a novější.

Aplikace Hidden Side je pochopitelně k dispozici zadarmo, případní zájemci musí zaplatit za stavebnice, bez kterých program nefunguje. Základní modely se nabízí od 499 Kč, v případě těch největších se však pořizovací cena může vyšplhat i na více než tři tisíce korun.

Lze předpokládat, že nová řada Lega je jen první vlaštovkou. Pokud budou mít nové stavebnice s duchařskou tématikou úspěch, patrně se dočkáme také dalších modelů.

Foto: archív tvůrců hry Lego Hidden Side

Ukázka ze hry Lego Hidden Side

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám