Hlavní obsah

Počítač rozdrtil světového šampióna, ve hře go vyhrál čtyřikrát

Novinky, mif

Měření sil mezi člověkem a umělou inteligencí ve hře go je u konce. V úterý se konal poslední zápas z celkových pěti, ve kterém nedokázal světový šampión I Se-dol z Jižní Koreje porazit počítačový program AlphaGo. Ten si tak na své konto připsal celkem čtyři výhry, zatímco jeho lidský protějšek pouze jednu.

Foto: Handout, Reuters

Světový šampión I Se-dol dokázal nad programem AlphaGo zvítězit jen jednou.

Článek

AlphaGo se na zápas se světovým mistrem důkladně připravoval. Už loni se totiž rozcvičoval na lehčím soupeři. Pětkrát za sebou porazil čtyřiatřicetiletého Číňana Fan Chueje, který žije ve Francii. Ten byl přitom považován za jednoho z nejlepších hráčů v Evropě. Studie tahů a algoritmů byla zveřejněna až letos v lednu.

Ani přes toto vítězství však odborníci nepředpokládali, že by mohl počítačový program nad světovým šampiónem zvítězit. A už vůbec ne s takto velkým náskokem.

Na rozdíl od šachových partií, ve kterých jsou počítačové programy schopné porazit elitní hráče už od konce minulého století, měli totiž doposud navrch ve hře go lidé. A to především kvůli tomu, že tato starodávná asijská desková hra obsahuje příliš mnoho kombinací, aby je mohl kdokoliv – klidně i stroj – v nějakém krátkém čase spočítat. Hráči tedy celou partii ovládají především intuicí.

Foto: Stringer, Reuters

První dva tahy nedělní partie.

AlphaGo nicméně zvítězil hned v prvním klání, které se konalo minulý týden ve středu. Tehdy I Se-dol z Jižní Koreje musel po třech hodinách a půl uznat, že na vítězství nemá, a partii vzdát. Prakticky na chlup stejný výsledek měla také klání ze čtvrtka a soboty. [celá zpráva]

Zvrat nastal až v neděli, kdy I Se-dol poprvé vyhrál. Bylo to však dáno tím, že počítač udělal v 79. tahu chybu a všiml si jí až o několik tahů později, jak po prohrané partii přiznali i tvůrci počítačového programu. [celá zpráva]

Úterní klání bylo spíše již jen do počtu. Po třech předchozích neúspěších totiž bylo již v podstatě jasné, že mladý Jihokorejec už nemůže celkově vyhrát. Počítačový program si tak jen připsal další bod k dobru.

Velmistr vydělal milióny

I Se-dol nicméně smutnit rozhodně nemusí. Přestože nezvítězil, z klání si odnese pěkný balík peněz. Jen za účast získal 150 000 dolarů (3,6 miliónu korun). Dalších dvacet tisíc dolarů, tedy bezmála půl milión korun, dostal navíc za jeden vyhraný zápas.

V sázce nicméně bylo daleko více. Pokud by Jihokorejec nad počítačovým programem AlphaGo vyhrál, mohl si odnést rovný milión dolarů. Ten místo toho poputuje na konto organizace UNICEF.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám