Hlavní obsah

Velmistr už klání s počítačem nevyhraje, přesto si odnese milióny

Novinky, mif

V sobotu se uskutečnilo v pořadí již třetí klání ve hře go mezi počítačovým programem AlphaGo a světovým šampiónem I Se-dolem. Ten ani nyní nedokázal umělou inteligenci porazit. Smutnit ale rozhodně nemusí, protože s prázdnou rozhodně neodejde – už nyní má za účast jistých 150 000 dolarů, tedy více než 3,6 miliónu korun.

Foto: Stringer, Reuters

Světový šampión I Se-dol

Článek

Souboj mezi počítačem a člověkem v intuitivní hře započal tuto středu. Tehdy I Se-dol z Jižní Koreje musel po třech hodinách a půl uznat, že na vítězství nemá a partii vzdát. Prakticky na chlup stejný scénář měla i čtvrteční partie.

Zvítězit nedokázal velmistr ani při třetím klání. To přitom bylo klíčové, protože dohromady se má hrát jen pět partií. Vzhledem k tomu, že tři hry již vyhrál AlphaGo, I Se-dol nemá šanci již nad počítačem zvítězit.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Počítač v sobotu již potřetí porazil světového šampióna deskové hry go.

Původně přitom odborníci předpovídali, že kvůli složitosti hry nebude počítač na zkušeného hráče stačit. Konečný výsledek tedy představuje svým způsobem fiasko. „Omlouvám se všem, kteří do mě vkládali naději,“ prohlásil na tiskovce po skončení třetí partie I Se-dol.

Zároveň zdůraznil, že tlak ve třetí partii byl na něj kvůli možnému neúspěchu příliš velký, než aby ho mohl překonat a zvítězit. „V prvním klání jsem neměl žádnou šanci prakticky od začátku, ve druhém jsem pak promrhal svou příležitost,“ zhodnotil svůj dosavadní výkon.

O milión dolarů přišel

Třetí prohrou v řadě I Se-dol přišel o možnost vyhrát jeden milión dolarů (24 miliónů korun) za to, že by umělou inteligenci porazil. Místo toho si tak odnese pouze zmiňovaných 150 000 dolarů za účast, tedy více než 3,6 miliónu korun.

Připsat si na svůj účet může ještě bezmála půl miliónu korun (20 000 dolarů) za každý zápas, ve kterém by se mu podařilo program AlphaGo porazit. Poslední klání je naplánováno na úterý 15. března.

V šachových partiích jsou počítačové programy schopné porazit elitní hráče už od konce minulého století. Ve hře go měli ale doposud jednoznačnou převahu lidé. A to především kvůli tomu, že tato starodávná asijská desková hra obsahuje příliš mnoho kombinací, aby je mohl kdokoliv – klidně i stroj – v nějakém krátkém čase spočítat.

Hráči tedy celou partii ovládají především intuicí. AlphaGo nyní ukázal, že ani počítače v tomto ohledu nezůstávají pozadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám