Hlavní obsah

Nový domov pro Angry Birds? Tvůrce slavné hry chce koupit Sega Sammy

– Helsinky

Japonská společnost Sega Sammy Holdings je blízko dohody o převzetí finské firmy Rovio Entertainment, tvůrce hry Angry Birds, zhruba za jednu miliardu USD (21,2 miliardy Kč). S odvoláním na informované zdroje to napsal americký list The Wall Street Journal (WSJ). Dohoda by mohla být dokončena do začátku příštího týdne.

Ukázka ze hry Angry Birds: Star Wars

 
Článek

V lednu učinila předběžnou nabídku na převzetí firmy Rovio za 683 milionů eur (16,1 miliardy Kč) izraelská společnost Playtika. Finský podnik ale v březnu potvrdil, že jednání byla ukončena, připomněl list WSJ.

Firma Sega Sammy vznikla v roce 2004 spojením japonského výrobce hracích automatů Sammy a firmy Sega, tvůrce videoher s postavičkou ježka Sonica. Spojená společnost nabízí řadu zábavních produktů, včetně arkádových her, hraček a animovaného videoobsahu.

Naštvaní ptáci se změnili k nepoznání. Jak se vyvíjel fenomén Angry Birds

Hry a herní systémy

Z mobilů na filmová plátna

Angry Birds (Naštvaní ptáci) byla průkopnickou mobilní hrou vydanou v roce 2009. Hráči při ní pomocí praku vymršťují ptáky do herního pole a snaží se zasáhnout a zneškodnit zelená prasata, zloděje jejich vajec. Stala se první mobilní hrou, která překonala hranici jedné miliardy stažení. Loni firma Rovio oznámila další milník, a to pět miliard stažení v rámci celého svého katalogu her.

Společnost Rovio se snažila navázat na úspěch původní hry a vydala několik pokračování. Natočen byl i film. Na konci roku 2017 vstoupila na burzu v naději, že to pomůže jejím plánům na další růst. S dalšími hrami se jí ale nepodařilo zopakovat úspěch hry Angry Birds. Stala se tak náchylnou k převzetí některou z konkurenčních firem.

Podle společnosti Newzoo BV loni klesly celosvětové výdaje spotřebitelů za mobilní hry o 6,4 procenta na 92,2 miliardy USD (1,96 bilionu Kč). Přesto hry tvoří zhruba polovinu veškerého prodeje herního softwaru, zbytek výdajů je za hry pro herní konzole a počítače. Zpomalení, které následovalo po prudkém růstu poptávky v době pandemie, přispělo v tomto odvětví k řadě převzetí.

Angry Birds ve filmu 2Video: Falcon

Reklama

Související témata:
Angry Birds

Související články

Výběr článků

Načítám