Hlavní obsah

Miliardový vstup na burzu. Tvůrci hitu Angry Birds nabídnou své akcie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finské animační studio Rovio Entertainment, tvůrce populární hry Angry Birds, stanovilo cenové rozpětí pro své akcie před vstupem na burzu na 10,25 do 11,50 eura. Firma tím bude oceněna na 802 až 896 miliónů eur (21 až 23 miliard Kč). Studio hodlá nabídnout akcie 29. září, obchodovat na burze v Helsinkách se s nimi bude od 3. října, uvedla dnes agentura Reuters.

Foto: mif, Novinky

Ukázka ze hry Angry Birds

Článek

Primární emise akcií (IPO) bude sestávat jak z emise akcií v hodnotě zhruba 30 miliónů eur, tak z prodeje akcií, které drží vlastníci studia. Firma je z 69 procent v rukou společnosti Trema International, k dalším investorům patří Accel Partners a Atomico.

Po několika problematických letech se společnost Rovio loni vrátila k zisku hlavně díky úspěchu 3D filmu Angry Birds a oživení prodeje mobilních her. Příjmy loni vzrostly o 34 procent na 190,3 milionu eur, zisk před zdaněním a úroky činil 17,5 miliónu eur. V letošním prvním pololetí se tržby v meziročním porovnání téměř zdvojnásobily na 153 miliónů eur a zisk stoupl z 11 miliónů na 42 miliónů eur. Letos firma očekává výrazný nárůst zisku.

Společnost Rovio prodala v březnu část svého podnikání firmě Kaiken Entertainment, kterou vede bývalý generální ředitel Rovia Mikael Hed a další bývalí zaměstnanci. Prodej zahrnoval televizní animační studio, vydávání knih a některé aktivity, které nejsou spojeny s Angry Birds, a byl součástí reorganizace zaměřené na podporu růstu.

Jednoduchý koncept 

Společnost Rovio poprvé představila hru Angry Birds v roce 2009. Od té doby přicházejí tvůrci s novými díly pravidelně. Základní děj je ale vždy stejný. Zástupci ptačí říše jsou naštvaní, protože jim představitelé vepřového království ukradli vajíčka a chtějí si je udělat k večeři.

Cílem je nasměrovat ptáčky tak, aby „pozabíjeli“ všechna prasata. Ve hře se přitom objevují zástupci různých čeledí, přičemž každý má jiné přednosti. V některých dílech jsou hrdinové dokonce vybaveni různými zbraněmi, jako jsou hvězdné meče či pistole s laserovými paprsky.

Foto: mif, Novinky

Ukázka ze hry Angry Birds

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám