Hlavní obsah

Na počítač nestačil, tak raději skončil. Světový šampion přenechal žezlo umělé inteligenci

Novinky, mif

V pouhých 24 letech se rozhodl ukončit svou profesionální kariéru I Se-dol z Jižní Koreje, který byl nejúspěšnějším hráčem ve hře go. Vzdorovat nedokázal v podstatě jen jedinému protivníkovi – počítačovému programu AlphaGo. A právě proto se nyní rozhodl odejít „na odpočinek“.

Foto: Stringer, Reuters

Světový šampión ve hře go I Se-dol

Článek

„Rozhodl jsem se skončit vrcholnou kariéru. Budu trávit více času s rodinou a odpočívat,“ prohlásil I Se-dol. Neskrýval přitom hlavní důvod, a to sice vysokou úroveň umělé inteligence, která „je schopna rozdrtit jakéhokoliv lidského hráče“.

Na rozloučenou si mladík zahraje ještě jeden profesionální zápas. Uskuteční se v lednu a jeho protivníkem bude umělá inteligence zvaná HanDol, která byla vyvinuta v Jižní Koreji a již má na kontě také celou řadu vítězství ve hře go.

Z nejlepšího hráče se vyklubal podvodník. Místo člověka hrál počítač

Hry a herní systémy

Na rozdíl od šachových partií, ve kterých jsou počítačové programy schopny porazit elitní hráče už od konce minulého století, měli ve hře go stále navrch lidé. A to především kvůli tomu, že tato starodávná asijská desková hra obsahuje příliš mnoho kombinací, aby je mohl kdokoliv – klidně i stroj – v nějakém krátkém čase spočítat. Hráči tedy celou partii ovládají především intuicí.

Zlom však nastal v roce 2016, kdy se konalo velké klání, jehož hlavními aktéry byli světový velmistr I Se-dol a program AlphaGo. Umělá inteligence zvítězila hned v prvním z pěti utkání. Tehdy mladík z Jižní Koreje musel po třech a půl hodinách uznat, že na vítězství nemá a partii vzdát. Prakticky na chlup stejný výsledek mělo druhé a třetí klání.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Světový šampion I Se-dol nedokázal nad programem AlphaGo zvítězit.

Zvrat nastal až ve čtvrté hře, kdy I Se-dol poprvé vyhrál. Bylo to však dáno tím, že počítač udělal v 79. tahu chybu a všiml si jí až o několik tahů později, jak po prohrané partii přiznali také tvůrci počítačového programu.

Poslední klání bylo spíše již jen do počtu. Po třech předchozích neúspěších totiž bylo již v podstatě jasné, že mladý Jihokorejec už nemůže celkově vyhrát. Počítačový program si tak jen připsal další bod k dobru.

Do hledání nové práce se I Se-dol nebude muset hrnout příliš vehementně. Hraním go se totiž dají vydělat nemalé peníze. Jen za pět zápasů s programem AlphaGo si totiž mladík před lety vydělal 150 000 dolarů (3,5 milionu korun) navzdory prohře. Kdyby vyhrál, odnesl by si rovný milion dolarů, tedy v přepočtu více než 23 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám