Hlavní obsah

Moderní grafiky v obchodech chybí. Hrát se ale dá stejně

Novinky, rim

Moderní grafické karty určené pro hráče v obchodech chybí již několik měsíců, sehnat tak pořádnou herní sestavu je v letošním roce nadlidský úkol, pokud tedy nechcete platit přemrštěné ceny za dostupný hardware. To samé platí také o herních konzolích nové generace – Xboxu Series X a PlayStationu 5. Řešením této zapeklité situace mohou být cloudové služby, které zprostředkují solidní herní zážitek i na pomalejších strojích.

Foto: archív výrobce

Se streamovacími platformami můžete hrát moderní hry klidně i na kancelářském notebooku.

Článek

Jednou z takových služeb je GeForce Now od společnosti Nvidia, kterou jsme měli možnost vyzkoušet. Hrát je s touto platformou možné prakticky na jakémkoliv stroji, klidně i několik let starém notebooku, který původně nebyl určen na hry.

Přesně to byl náš případ, všechny tituly jsme hráli na tři roky starém ultrabooku, který byl původně určen spíše pro kancelářské nasazení. Ten tedy logicky nenabízí ani zdaleka takový výkon jako zmiňované konzole od Sony a Microsoftu či plnokrevné herní PC. Nvidia se nicméně chlubí tím, že GeForce Now spolehlivě pracuje klidně i na mobilu.

Na kancelářském počítači

Ale ultrabook – v našem případě od Dellu – ho v praxi vlastně ani nepotřebuje. Hrát je na něm možné klidně i ty nejnovější tituly, a to v rozlišení až 4K. Laptop v tomto případě slouží v podstatě jen pro zprostředkování přenosu obrazu z výkonných serverů od Nvidie přímo na vaši obrazovku.

Jediným limitem je rychlost internetu, GeForce Now vyžaduje rychlost minimálně 15 Mb/s v rozlišení 720p při 60 FPS a 25 Mb/s v rozlišení 1080p při 60 FPS. Je nicméně jasné, že čím vyšší rychlost, tím lépe. My jsme na přípojce s rychlostí 50 Mb/s fungovali bez jakýchkoliv problémů ve full HD rozlišení.

Cloudové služby jsou fenoménem. Herní konzole ale nekončí

Hry a herní systémy

Je nutné zdůraznit, že na trhu je podobných gamingových služeb hned několik. Volba padla na GeForce Now především proto, že nabízí technologie ray-tracing a DLSS, což u konkurence chybí.

Ray-tracing je věrné podání světel a stínů, díky čemuž hra působí věrnějším dojmem. DLSS je technologie, která využívá umělou inteligenci k renderování obrazu. Stejný systém využívají také grafické karty od Nvidie, obraz má díky tomu výrazně vyšší snímkování a je ostřejší.

Pokud bychom GeForce Now využívali společně s konzolí Nvidia Shield Pro, mohli bychom se kochat klidně i ze 4K obrazu.

Her je více než dost

Na ultrabooku jsme strávili několik hodin hraním Cyberpunku 2077, který běžel citelně plynuleji než na konzolích minulé generace. Vzhledem k tomu, že pro tuto hru jsou jinak zapotřebí opravdu výkonné sestavy s cenou klidně i několika desítek tisíc korun, je to velice slušný výsledek.

Zlákat jsme se nechali také áčkovým titulem Shadow of the Tomb Raider, ve kterém naplno vyniknou přednosti ray-tracingu. Stíny ve hře díky této technologii působí přirozeněji. Atmosféru výrazně podtrhují i stíny vrhané menšími světelnými zdroji, jako jsou louče, svíčky a umělé osvětlení městských scén. Hra tak působí téměř filmovým dojmem.

Nedostatku her se také obávat nemusíte, díky podpoře herních obchodů Steam, Epic i GOG je přísun zajímavých titulů prakticky neomezený.

Trailer ke hře Cyberpunk 2077.Video: archiv tvůrců

Budoucnost patří streamingu?

Ještě před pár lety bylo samozřejmostí, že pro co nejlepší zážitek z her potřebujete pořádně výkonnou mašinu. Aktuálně je realita úplně jiná, GeForce Now ukazuje, že streamovací služby mají rozhodně co nabídnout. Jejich nástup se ještě více uspíšil tím, jak jsou nedostupné konzole nové generace a moderní grafické karty.

Ve výsledku vyjdou podobné herní platformy i výrazně levněji. Zatímco za PlayStation 5 či Xbox Series X zaplatíte více než deset tisíc korun, za solidní herní počítač dokonce klidně i několik desítek tisíc korun, GeForce Now vyjde na 269 Kč měsíčně. Ještě levnější je roční plán, stojí 2690 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám