Hlavní obsah

Legendární tetris ožil ve skutečném životě. Na hráče ale necílí

Tetris patří mezi nejpopulárnější videohry všech dob, nyní ožil ve skutečném světě. Lidé z The Tetris Company a společnost Samsung spojili síly a vytvořili novinku zvanou Stackers. Ta se inspirovala slavnou videohrou, ale na hráče primárně necílí.

Foto: archív výrobce

Boxy Stackers

Článek

Boxy Stackers mají pomoci domácnostem, aby se snížilo plýtvání potravinami. Sada krabiček obsahuje všech sedm ikonických tvarů a barev tetromina – azurovou, žlutou, fialovou, zelenou, modrou, červenou a oranžovou.

Při skládání do ledničky tak můžete zažít stejnou zábavu jako při hraní dnes již legendární videohry. Cíl je totiž stejný, srovnat všechny dílky tak, aby nikde nezbylo prázdné místo.

Foto: archív výrobce

Boxy Stackers

„Naším posláním je vyvíjet produkty a řešení, která spotřebitelům pomáhají lépe organizovat jejich život, včetně snižování plýtvání potravinami. Proto jsme se spojili se společností The Tetris Company a uvedli na trh jedinečné úložné řešení Samsung Stackers, umožňující zábavný způsob skladování potravin. Skládací boxy nejenže skvěle vypadají a perfektně zapadnou do chladniček, ale rovněž poskytují zákazníkům efektivnější způsob optimalizace dostupného úložného prostoru a zároveň podporují boj Evropské federace potravinových bank s plýtváním potravinami,“ prohlásil Tim Beere, vedoucí oddělení chladicích zařízení společnosti Samsung.

Z prodaných krabiček totiž nebude mít Samsung a The Tetris Company ani korunu. Celý výnos z prodeje poputuje Evropské federaci potravinových bank, tedy i do potravinových bank v České republice.

Šestnáctiletý mladík sesadil z trůnu krále tetrisu

Hry a herní systémy

„Jsme rádi, že můžeme spolupracovat se společností Samsung při vytváření úložných boxů Samsung Stackers a nabídnout zábavná řešení při organizaci místa v chladničkách s nádechem nostalgické hry tetris. Je skvělé vidět, jak Samsung Stackers přivádějí k životu naši milovanou logickou hru, a už se nemůžeme dočkat, až naši zákazníci promění své chladničky a mrazničky na skutečné tetris puzzle,“ říká Maya Rogersová, prezidentka a generální ředitelka společnosti The Tetris Company.

Otázka plýtvání potravinami je ožehavá. Ukázalo se totiž, že míra individuálního plýtvání se opět zvýšila a vyrovnala se úrovni, která panovala před vypuknutím pandemie. Tři z deseti lidí (30 %) přiznávají, že vyhazují větší objem potravin, než tomu bylo před pandemií (20 %).

Foto: archív výrobce

Boxy Stackers

O hře Tetris

Historie Tetrisu se začala psát v Rusku. 6. června roku 1984 ji v hlavním městě Moskvě vymyslel a vyvinul Alexej Pažitnov pro počítač Elektronika 60. Pažitnov, který v té době pracoval na zdejší akademii věd jako počítačový inženýr ve výpočetním centru, měl dlouhou chvíli a díky ní vznikl Tetris.

Jednoduchá, ale přímo geniální hra má svůj vzor ve stolní hře Pentomino. Shora padají čtyři kostičky v různých tvarech, které je třeba dole zarovnat tak, aby mezi nimi nevznikla mezera. Pokud mezera zůstane, řádek kostiček zůstává také. Pokud je řádek bez mezer, zmizí. Hra končí v okamžiku, kdy padající kostičky zaplní celou hrací plochu.

Od svého vzniku se Tetris objevil na téměř každém přístroji, kde se daly hrát hry. První počítače, digihry, mobilní telefony, v současnosti horké novinky jako tablety, všude tam si našel Tetris svoji cestičku. Právě kvůli tomu není úplně jednoduché určit, kolik kopií se ve skutečnosti prodalo. Nejčastěji statistiky hovoří o 170 milionech kopií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám