Hlavní obsah

Tetris - nejslavnější počítačová hra všech dob

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo tvrdí, že ji nikdy nehrál, je sedmilhář a pokrytec. Skládání kostiček, mizení řádků, snaha o získání co největšího počtu bodů, už si vzpomínáte? Takový je Tetris, možná nejslavnější počítačová hra na světě. Hra mladých i starých dnes slaví 27. narozeniny.

Článek

Tetris rozhodně nenabízí závratnou grafiku nebo možnost využití převratných herních strategií. Není ani nijak akční a moc padouchů v něm také nedopadnete. Tetris je a vždy i bude jen o skládání kostiček do řad. I přes to však dokáže u obrazovek udržet hráče na dlouhé hodiny a po světě se jí prodalo více než 125 miliónů. Čím to?

Počátky Tetrisu

Historie Tetrisu se začala psát, či spíše po kostičkách skládat, v Rusku. 6. června roku 1984 ji v hlavním městě Moskvě vymyslel a vyvinul Alexej Pažitnov pro počítač Elektronika 60. Pažitnov, který v té době pracoval na zdejší Akademii věd jako počítačový inženýr ve výpočetním centru, měl dlouhou chvíli a díky ní vznikl Tetris. Inspirací mu byla stolní hra Pentomino.

Pro Pažitnova byl Tetris také vstupenkou do USA, kde dodnes pracuje a čeká na obdobně revoluční nápad, jako tomu bylo v případě Tetrisu.

Foto: Profimedia.cz

Tetris se stal za 27 let legendou

Od svého vzniku se Tetris objevil na téměř každém přístroji, kde se daly hrát hry. První počítače, digihry, mobilní telefony, v současnosti horké novinky jako tablety, všude tam si našel Tetris svoji cestičku.

V jednoduchosti je síla, ale i zábava

Pravidla Tetrisu jsou velmi jednoduchá a přesto již tolik let zábavná. Název pochází z řeckého slova tetra – čtyři a tenisu, Pažitnovova oblíbeného sportu.

Každý díl je tvořen čtyřmi kostičkami. Díly Tetrisu mají tvar jednoho ze čtyř písmen–I, J,L,O,S,T,Z. Náhodně padající díly je potřeba skládat do jedné řady, přičemž s dílem je možné různě otáčet. Když vytvoříte úplný řádek bez děr, řada zmizí a ostatní čtverečky umístěné nad ní, se posunou dolů. V průběhu hry kostičky padají stále rychleji a rychleji. Pokud dosáhnete zmizení více řad naráz, pak získáte více bodů. Pokud ne a kostky dosáhnou až k okraji vymezené plochy, hra končí a vy začínáte znovu.

V lednu roku 2009 dokonce britští psychologové podrobili Tetris serióznímu bádání a oznámili, že skládání kostiček do souvislých řad může pomoci pacientům s poúrazovým stresem. Pokud si účastník kupříkladu dopravní nehody zahraje do šesti hodin od události Tetris, jeho vzpomínky na prožité trauma to omezí.

S valnou odezvou se toto tvrzení ale nesetkalo.

Zajímavosti 6. června

Svátek: Norbert

Významné události:

1523 vzniklo Švédsko

1944 proběhla invaze spojenců v Normandii, do historie vstoupila jako "den D" a otevřela cestu ke konci 2. světové války

1942 vítězstvím Američanů skončila bitva u Midway, které začala 4. června

Významná narození:

1875 Thomas Mann (německý spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu)

1963 Vladimír Růžička (hokejový trenér HC Slavia Praha, majitel zlaté medaile z Nagana 98)

Pro většinu lidí tak Tetris zůstal nadále pouhým rovnáním kostek. Pouhým, ale pekelně zábavným a chytlavým, nutno dodat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám