Hlavní obsah

Dnešní děti chtějí být spíše profesionálními hráči her než slavnými fotbalisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ikonická herní série Counter-Strike vstoupí do nové éry. Testovací verzi nového dílu CS2 už mají možnost hrát statisíce hráčů. Nejen o novém Counter-Striku přišel do esportového pořadu Fragger povědět zkušený český komentátor Michal „Mishek“ Kabele. V tématu se ale dostaneme i k nekalému podvádění na turnajích či možnostem dopingu.

FraggerVideo: Novinky

 
Článek

Counter-Strike je tady s námi už skoro 25 let, nejvíce se do srdcí hráčů zapsala verze 1.6. Posledních 11 let patřilo Global Offensive, brzy ale nastoupí Counter-Strike 2. „CS 1.6 je legendární titul, ale nový díl je v jádru pořád ten stejný, starý dobrý Counter-Strike. CS2 pořád oplývá tím největším kouzlem té jednoduchosti. Kdo miloval ‚jedna šestku‘, určitě si zamiluje i CS2,“ říká Michal Kabele.

Novinky vyvolávají otázku výkonnosti, protože na CS:GO se podepsal zub času. Vývojáři ale dělají maximum pro to, aby hru mohl rozjet každý. „Counter-Strike měl vždy velkou výhodu, že sis jej mohl zahrát v podstatě na čemkoliv,“ komentuje Kabele. Nový grafický kabátek by podle něj mohl přilákat hráče Fortnite nebo Valorantu, což jsou tituly populární u dnešní mládeže.

Z pohledu esportu přináší Counter-Strike 2 svěží začátek. Talentovaní hráči mají jedinečnou příležitost prorazit. „Přál bych si, aby hra vyšla co nejdříve, i když ideální načasování už vývojáři podle mě promeškali. Doufám, že do měsíce už všichni přejdeme na novou verzi,“ má jasno komentátor Mishek.

V tuto chvíli ještě není známý oficiální termín vydání a plná verze může dorazit každým týdnem. Co je ale venku, tak je datum dalšího světového šampionátu, na který se týmy potřebují připravovat. Začátek roku 2024 přinese jedinečnou šanci pro české týmy, které se na Major ještě nikdy nedostaly.

Celkovou popularitu esportu Kabele přirovnává k tradičním odvětvím, kde také přicházejí různé vlny. „Je to jako když se daří české reprezentaci v hokeji nebo fotbalové Spartě či Slavii. Taky se vyrojí tolik fanoušků, o kterých jsi v životě neslyšel. Bez úspěchů si je ale neudržíš, ačkoliv třeba kvalita mistrovství ČR se každým rokem zvedá.“

Fotbal a lední hokej mají největší výhodu v tom, že je díky dlouholeté historii zná naprosto každý. Vše je tak o postupné edukaci nové generace, že hraní je skutečně komplexním oborem. „Dnešní děti chtějí spíše být profesionálními hráči než fotbalisty,“ uzavírá s nadsázkou český komentátor.

Doping i v esportu

Hned z kraje dnešního dílu je řeč o dopingu v esportu. Možná vás to překvapí, ale i v tomto odvětví někteří bojují nečestně. V minulosti se hráči předního amerického týmu přiznali k užívání adderallu, amfetaminu potlačujícího únavu a zvyšujícího bdělost. Samostatnou kapitolou je rovněž cheatování, což je zejména na profesionální úrovní díky pravidelným kontrolám možné čím dál tím méně.

Na dnešní Fragger se podívejte na videu.

Zapomeňte na klišé o chlapském prostředí, česká hráčka si servítky nebere

Hry a herní systémy

Herní trénink zabere stovky hodin. Český mistr světa si zahraje o miliony

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám