Hlavní obsah

Čínští hráči mají smůlu, Fortnite v nejlidnatější zemi světa končí

– Peking
Novinky, Petr Dvořák

K radikálnímu kroku se odhodlalo americké herní studio Epic Games. V úterý informovalo hráče o tom, že od poloviny listopadu přestane v Číně nabízet obdobu Fortnitu, tedy jedné z nejúspěšnějších on-line her všech dob.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Epic Games místo Fortnitu nabízel v nejlidnatější zemi světa speciální verzi tohoto titulu zvanou Fortress Night. Šlo v podstatě o totožnou hru, která byla pouze drobně upravena, aby lépe vyhovovala nárokům na území Číny.

V titulu Fortnite se hráči převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Fortnite je zadarmo, přesto vydělal tvůrcům loni pět miliard dolarů

Hry a herní systémy

Tento battle royale titul je nabízen zadarmo, hráči však mohou nakupovat speciální oblečky, tanečky či skiny. I když tyto předměty žádné vylepšení v samotné hře nepřinášejí, hráči ve velkém vše skupují. Tvůrci díky tomu vydělávají miliardy.

Fortress Night se však v tomto lišil. Od roku 2018 běžela hra pouze v testovacím režimu a jakékoliv nákupy v ní byly zakázány. Navíc bylo v této speciální verzi omezeno zobrazování násilí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite

Přísná regulace

V poslední době jsou však čínské úřady na „válečném“ tažení prakticky proti všem on-line hrám, patrně i kvůli tomu se rozhodlo studio Epic Games hru Fortress Night zcela zaříznout.

„V Číně podléhá žánr battle royale přísné regulaci. Pokud je už v nejlidnatější zemi světa nějaká taková hra schválena, má proti globální verzi velké obsahové změny,“ podotkl analytik Daniel Ahmad ze společnosti Niko Partners na Twitteru s tím, že další podobná hra, PUBG, dostala v Číně také stopku.

„Když Epic přinesl Fortnite do Číny, dostal licenční smlouvu na x let. Nyní je jasné, že náklady na změny, provoz hry či prodloužení licence už firmě nedávají smysl,“ vysvětlil náhlé ukončení hry Fortress Night v Číně Ahmad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám