Hlavní obsah

Hrej a neplať 39/2003: Vynikající adventura zdarma

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se podíváme na zoubek sice jenom jedné hře, která však rozhodně stojí za to. Starší adventura Beneath a Steel Sky vám totiž zajistí dlouhé hodiny opravdu skvělé zábavy.

Článek

Beneath a Steel Sky

V poslední době se pod článkem tu a tam objeví názor, že hry, které vám každý týden přináším jaksi postrádají kvalitu a to i přesto, že jsou zadarmo. Vědom si této skutečnosti jsem s poukazem na to, že každé vydání přeci nemůže být nacpané největšími herními peckami, jsem však neustával v hledání, díky čemuž vám dnes mohu nabídnou opravdovou lahůdku - Beneath a Steel Sky.

Je docela možné, že jste tento název již někdy slyšeli. Jedná se totiž o starší adventuru, která byla, jako spousta dalších, po letech uvolněna k volnému šíření. Ale ani čas jí neubral nic z jejího kouzla, ba dokonce naopak - díky ní můžete naplno pochopit tvůrčí krizi, v níž se dnešní herní průmysl nachází.

Zpátky ke hře: jak jsem řekl, jedná se o adventuru, konkrétněji pointclick, kterou lze nejlépe připodobnit k legendární sérii King Quest, ale vám možná přijde více vhod srovnání s polským Agentem Mlíčňákem. Jednoduše sbíráte předměty, které pak vhodně kombinujete s ostatními, vedete dlouhé rozhovory s různými bytostmi, od nichž si pak za různé ústupky získáváte přízeň a bloudíte po rozsáhlých lokacích.

Ostatně lokace jsou to, co mě na celé hře uchvátilo nejvíce. Celý děj se odehrává v jakési futuristické továrně plné strojů a robotů, kdy na člověka narazíte jen zřídka. Takový životní styl má však na lidi neblahý vliv, zvláště pak na jejich psychiku, což se projevuje v někdy opravdu podivných rozhovorech.

Když už jsme u těch rozhovorů, je nutné poznamenat, že celá hra je v angličtině. Mně osobně to třeba vůbec nevadilo, jednak proto, že používané fráze a výrazy nejsou nijak složité a navíc jsou veškeré hlášky opatřeny titulky. Angličtina je ovšem důvodem, proč jsem hře nakonec neudělil hodnocení 10/10 - nejlépe si totiž hraní vychutnáte ve svém mateřském jazyce, a tím angličtina bohužel není.

Tak jako tak se můžete nechat unést strhujícím příběhem, který začíná docela klasicky - probudíte se v cele a nemáte absolutně žádné tušení kde a proč tady jste. Celá vaše snaha se tak soustředí na útěk z obrovské továrny, že se po cestě ale spousta věcí zkomplikuje, není snad ani potřeba dodávat.

Co dodat - Beneath a Steel Sky je i přes svůj trochu objemnější instalační soubor rozhodně dobrou volbou (tedy v případě, že máte alespoň trochu rádi adventury a nevadí vám angličtina), protože se nejedná o záležitost na ukrácení dlouhé chvíle v práci nebo ve škole, ale o dlouhou a poctivou pařbu během dlouhých podzimních večerů. A těch nás teď čekají spousty.

Dále už jen technické informace pro ty, kteří už pod vlivem mojí recenze netrpělivě stahují a chystají se hrát. Ke spuštění Beneath a Steel Sky budete potřebovat speciální program nazvaný SCUMMVM, který si můžete stáhnout třeba odsud (0.8 MB, homepage). Ten po jednoduché instalaci spustíte a vyberete v něm adresář, kam jste rozbalili soubory se hrou. Tlačítkem START pak vše začnete. Přeji příjemnou zábavu.

A ještě poznámka na úplný konec: hlavní menu se spouští klávesou F5. Věřím, že byste na to nakonec přišli sami, ale chci vás ušetřit vzteklého bušení do klávesnice a zoufalého zkoušení všeho možného. Inventář se zobrazí pokaždé, když najedete myší k hornímu okraji obrazovky.

DOWNLOAD, homepage, 69.3 MB, 9/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek

Reklama

Související články

Hrej a neplať 35/2003: Vzpomínáme na léto

Školní rok už začal, a proto je tou nejlepší činností, jak si spravit náladu je poctivá pařba her zdarma. Dnes na vás čekají: minigolf, vesmírná střílečka...

Hrej a neplať 36/2003: Tetris a drogy!

Světlo světa spatřila další variace Tetrisu, která se nám snaží přiblížit, jaké to je hrát ho pod vlivem drog! Vše legálně, samozřejmě. Jinak tady máme ještě...

Hrej a neplať 37/2003: V hlavní roli penis

Dnešní první hra rozhodně není vhodná pro děti, jelikož je plná penisů, kondomů, spermií a podobných věcí. A komu by se i přesto nezamlouvala, ten si může...

Hrej a neplať 38/2003: První podzimní díl

Jak už možná víte, včera nám všem začal podzim, což znamená, že teď úplně všem školákům, (i těm, kteří předstírají dospělost), začala škola, což nejednomu...

Výběr článků

Načítám