Hlavní obsah

Hrej a neplať 38/2003: První podzimní díl

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak už možná víte, včera nám všem začal podzim, což znamená, že teď úplně všem školákům, (i těm, kteří předstírají dospělost), začala škola, což nejednomu přivodí značné psychické trauma. Jak se ho zbavit? U třech her zdarma, samozřejmě.

Foto: Jindřich Krisl

Patriots v tmavěmodrých dresech

Článek

Monster Frenzy

K podzimu neodmyslitelně patří krom začátku školy a nevlídného počasí i sklizeň ovoce. Jablka, hrušky a jiné, které méně vynalézaví pozřou rovnou na místě, chytřejší je pomocí magie zvané chemie přemění na lahodné destiláty, s jejichž pomocí pak nebude dlouhá zima tak nesnesitelná. Co ovšem uděláte, když vás zajmou mimozemšťané? Budete je krmit ovocem, stejně jako to dělá hrdina naší první hry.

Prakticky to vypadá asi takto: z nebe se snášejí různé druhy ovoce, přičemž je vaším úkolem je chytat je a krmit s nimi monstra pod vodní hladinou. Ovšem pozor - příšery mají také různé barvy a vy je musíte sytit pouze ovocem příslušné barvy, jinak hrozí, že "hladový řádek" (žluto-červená linka ve spodu obrazovky), zcela zčervená, což znamená nevyhnutelný game-over. Jeho červenání pak působí také konzumace shnilého ovoce nebo nedostatek potravy. Pokud se vám ale během určeného časového limitu podaří udržet alespoň kousíček žlutý, pak máte vyhráno a postupujete do další úrovně, která je samozřejmě rychlejší než ta předchozí.

Cílem hry je pak vydržet co nejdéle. Ještě se stručně zmíním o ovládání, k němuž vám budou stačit pouze kurzorové šipky - vpravo/vlevo pohyb, dolů pro shoz ovoce na příslušném místě a nahoru pro jeho zničení.

DOWNLOAD, homepage, 2.6 MB, 7/10

Notrium

Jistě mi ale dáte za pravdu, že ještě horší než ocitnout se z ničeho nic zpátky ve škole, je ztroskotat se svojí vesmírnou lodí na neznámé planetě obydlené agresivními mimozemšťany. A právě to se stalo hrdinovi naší dnešní druhé hry.

Jestli si ještě vzpomenete na loňský hit s podobným příběhem nazvaný Phobia, pak máte docela jasnou představu o tom, jak Notrium vypadá - ponurý svět vidíte shora, pohyb postavy ovládáte šipkami, myší pak míříte a střílíte.

Zde ovšem veškerá podobnost končí. Svým založením je totiž Notrium spíše RPG, nežli čistokrevná akce. Zatímco v Phobii stačilo na cucky rozstřílet vše, co se hýbalo a ničím dalším si hlavu nelámat, zde budete muset zapojit hlavu nebo pečlivě číst briefingy.

Až posud by se jednalo o výbornou záležitost pro náročnější hráče. Jako vždy se ale najde nějaký ten háček; tentokrát se jedná o přílišnou rozlehlost jednotlivých úrovní, v nichž pak většinu času strávíte blouděním jen občas proloženým nějakým tím zabitím nepřítele nebo použitím artefaktu. Trochu víc akce by zkrátka neškodilo.

DOWNLOAD, homepage,  7.2 MB, 8/10

Pool 3D

Na konec jako obvykle spíše hříčka nežli hra, tentokráte ryze česká, ačkoli samotný název tomu vůbec nenasvědčuje. Jedná se o zajímavou variaci na téma kulečníku, kterému však drobné chybky na zpracování ubírají cenné body.

Takže o co jde. Máme zde stůl, tágo i koule, kteréžto se ovšem liší tím, že pokud je zasáhnete, okamžitě zmizí. Z toho následně vyplývá i cíl samotné hry - pravda, budete si hrát na uklízečky.

Nyní ještě k oné malé chybce, která ale ve finále docela kazí celkový dojem. Jak název vypovídá, vše je vyvedeno hezky trojrozměrně, což by ani tak nevadilo jako to, že kamera neustále v podivné agónii krouží okolo stolu, takže delším sledováním této podívané si koledujete o nevolnost. Zaleží ovšem na vás.

DOWNLOAD, homepage, 1.7 MB, 5/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 33/2003: Mario je zpátky!

Další díl plný her zdarma se pomalu stává skutečností, a proto zbytečně nezahálejte, stahujte a bavte se! Dnes vám v tom pomůže Super Mario, vesmírná střílečka...

Hrej a neplať 35/2003: Vzpomínáme na léto

Školní rok už začal, a proto je tou nejlepší činností, jak si spravit náladu je poctivá pařba her zdarma. Dnes na vás čekají: minigolf, vesmírná střílečka...

Výběr článků

Načítám