Hlavní obsah

Hrej a neplať 3/2004: 3D střílečka zdarma!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulou středu jsem měl hlavu plnou úplně něčeho jiného než her (zkouškové období je hrozná věc :) Dnes vám tedy po týdenní odmlce přináším opět tři tipy na dobré hry zdarma. Je to například výborná 3D střílečka nebo zajímavá variace na Sokobana. Bavte se dobře!

Foto: Petr Prokorát
Článek

Cube

Dnešní první hrou vezmu vítr z plachet všem kritikům kvality zde uváděných her. Pravda, v žádném případě se nemohou vyrovnat svým komerčně prodávaným sestřičkám, ale konkrétně v tomto případě by tomu ještě před pár roky bylo. Tušíte správně, Cube je zástupcem rodu first person shooter (FPS), neboli 3D akčních stříleček, kterých jsou jako freeware vzácné jako šafrán, což dvojnásob platí o těch kvalitních

Jakýkoli další popis by vás jen zbytečně zdržoval od skvělého zážitku, jakým hraní Cube bezesporu je, a tak jen stručně. Celé to nejvíc připomíná 3D legendu Quake, na jehož enginu hra zřejmě běží. Ovládání je snadné a intuitivní, stejně tak lze pochválit přiměřenou obtížnost. Zkrátka a dobře - ani při podrobnějším pohledu nenajdete výraznou vadu na kráse.

Cube je tak kvalitní zábavou pro široký okruh hráčů - těm začínajícím může poskytnout kvalitní zábavu spojenou s malý nahlédnutím do "nedaleké" minulosti, pro zkušené pařany to je velmi příjemná nostalgická vzpomínka.

DOWNLOAD, homepage, 18 MB, 9/10

Girls from the Block

Ačkoli název by spíše napovídal nějakém necudnému filmu, jedná se skutečně o něco jiného - o předělávku populárního a všem jistě dobře známého Sokobana, která je ovšem provedena takovým způsobem, že hra téměř vůbec nepřipomíná svoji předlohu.

Sokoban je totiž hra jako stvořená pro klidné a rozvážné hráče, kteří bez problémů vydrží dlouhé hodiny zírat na jednu statickou obrazovku. Princip GFTB je prakticky stejný, snad jen, že se zde místo krabic posunují malé panenky, ovšem zpracování rozhodně stojí za zmínku: hra je vyvedena v 3D s několika možnými úhly kamer, ke všemu hraje šílená techno hudba, v jejímž rytmu kývají panenky hlavou a poulí světélkujícíma očima. Takže jakmile jich máte na ploše trochu víc, necháte se snadno "zhypnotizovat" a jen stěží udržíte pozornost, což asi bylo autorovým záměrem.

GFTB tak mohou potěšit nejednoho sběratele herních podivností, kam doposud patřily různé psychedelické variace Tetrisu.

DOWNLOAD, 4.5 MB, 7/10

Town Hall Toaster

Na závěr, jako obvykle, něco méně náročného, vhodného i pro malé "pařánky". Tentokráte je to jakási vtipná variace na ovládání toustovače, který je zde velký jako dům. Vašim úkolem je dozlatova opéct chleba (případně jinou potravinu ve vyšších úrovních), načež ji musíte vystřelit tak, aby dopadla přesně na jedno z ramen točny pod vámi, za což obdržíte nějaké body, v závislosti na kvalitě opečení.

DOWNLOAD, homepage, 2.5 MB, 4/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 50/2003: Mrkev zabiják

Letos se setkáváme už po padesáté, což je nemalý důvod k radosti, stejně tak jako dnešní tři hry zdarma - variace na GTA, mrkev jako Rambo a zajímavá japonská...

Hrej a neplať 51/2003: Vánoční speciál

I v dnešní sváteční den nepřijdete o svůj příděl her zdarma - ba dokonce naopak - jako dárek jich dnes dostanete pět, všechny s vánoční tématikou, s nimiž...

Hrej a neplať 52/2003: Silvestrovský speciál

Jelikož je dnes poslední rok v roce, znamená to, že se vidíme naposled, ale také, že dnešní večer patří nevázanému veselí, čemuž odpovídá i dnešní nabídka her,...

Výběr článků

Načítám