Hlavní obsah

Za 30 i 60 tisíc. Na trh míří desítky nových notebooků

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 26. ledna se začnou v Česku i zahraničí prodávat nové laptopy s grafickými kartami GeForce RTX řady 30. Ty staví na architektuře Ampere a ve srovnání s předchůdci slibují výrazný nárůst výkonu. Cenový rozptyl bude velmi široký, počítá se s herními notebooky za 30, ale i za 60 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Notebooky s grafikou GeForce RTX řady 30

Článek

Prodej novinek startuje oficiálně 26. ledna. Nicméně již nyní lze předpokládat, že někteří výrobci přinesou na pulty obchodů nové modely až se zpožděním – tak tomu bylo i v minulých letech.

Již nyní je jasné, že nové stroje budou pocházet z dílen společností Acer, Alienware, ASUS, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI nebo Razer. V různých koutech světa se počítá přitom také s lokálními výrobci, jako jsou například Aftershock, CyberPower PC, Digital Storm, Eluktronics, Falcon NW, Hasee, Maingear, Mechrevo, Mouse, Origin PC či PC Specialist.

Extrémně výkonné grafiky posílí i herní notebooky

Hardware

Monitory s vysokými obnovovacími frekvencemi

K příležitosti uvedení nových grafik zveřejnila společnost Nvidia také zajímavá data. Téměř tři čtvrtiny hráčů s notebooky se podle údajů výrobce věnují esportovním titulům. Vzrůstá tak popularita zařízení s vysokou obnovovací frekvencí obrazovky, jejichž prodeje se v minulých letech zdvojnásobily.

Právě proto i celá řada nových notebooků s grafikami GeForce RTX řady nabídne monitory s obnovovacími frekvencemi 240 Hz i vyššími. Půjde tak o plnokrevné herní stroje, které se budou moci směle měřit se stolními sestavami.

Využít až 240 snímků za sekundu bude možné s novými grafikami například v titulech Overwatch, Rainbow Six, Valorant a Fortnite. Díky NVIDIA Reflex navíc dokážou nové stroje snížit latenci systému až pod 20 ms, čímž hráči získají možnost rychleji reagovat.

Foto: archív výrobce

Notebook s grafikou GeForce RTX řady 30

Tři různé modely

Na pultech obchodů se objeví notebooky se třemi různými grafikami. Modely s GeForce RTX 3060 nabídnou 90 snímků za sekundu v nejnovějších hrách s nastavením detailů na ultra a v rozlišení 1080p. Ceny notebooků budou startovat na 30 999 Kč, přitom nabídnou vyšší výkon než dřívější modely s GeForce 2080 SUPER, jejichž cena byla více než dvojnásobná.

Zlatou střední třídu budou představovat karty GeForce RTX 3070, které jsou určeny pro hraní ve 1440p, taktéž při 90 snímcích za sekundu a na ultra nastavení. Případní zájemci mohou počítat s cenovkou 41 999 Kč.

Vrcholem nabídky pak bude GeForce RTX 3080. Přinese až 16 GB paměti typu GDDR6 a umožní výrobu nejvýkonnějších notebooků pro hráče i tvůrce obsahu. Při hraní ve 1440p a ultra detaily nabídne více než 100 snímků za sekundu. Cena notebooků s touto kartou však bude startovat na 61 999 Kč.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám