Hlavní obsah

Nejlevnější herní grafika nové generace je na světě. Slibuje vysoký výkon

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veletrhu CES, který se letos vůbec poprvé v padesátileté historii koná pouze virtuálně, představila společnost Nvidia nástupce populární herní grafiky GeForce GTX 1060, jež je dodnes používána v celé řadě sestav. Novinka zvaná GeForce RTX 3060 v porovnání s ní slibuje až desetinásobný výkon při zachování velmi atraktivní ceny.

Představení grafické karty GeForce RTX 3060 od společnosti NvidiaVideo: archív výrobce

 
Článek

Podle žebříčku Steamu je právě model GTX 1060 uvedený v roce 2016 mezi hráči nejoblíbenější. Novinka RTX 3060 má ale ambice toto změnit. Přece jen za poslední čtyři roky poskočily hardwarové nároky nových titulů směrem nahoru a starší model již na některé nové vychytávky nestačí.

Krásně je to vidět na hře Cyberpunk 2077, která ždímá výkon i těch nejnovějších grafických karet až do poslední kapky. GeForce RTX 3060 má dvojnásobný rasterizační výkon a až desetinásobný ray-tracingový výkon oproti GTX 1060. Ve zmiňovaném titulu Cyberpunk 2077 tak výrobce slibuje s novou kartou plynulé hraní i při 60 snímcích za sekundu, samozřejmě v rozlišení Full HD.

Špičková herní grafika přijde s levnější posilou

Hardware

„Ray-tracing zažívá nezastavitelný dynamický rozvoj, který rychle redefinoval nové standardy hraní,” prohlásil Matt Wuebbling, viceprezident globálního GeForce marketingu v Nvidii, a doplnil: „Architektura NVIDIA Ampere se prodávala nejrychleji v historii a RTX 3060 přináší výhody GeForce RTX řady 30 milionům dalších hráčů po celém světě.”

GeForce RTX 3060 je rozhodně zajímavá především svou cenovkou, půjde totiž o cenově nejdostupnější model z nových karet s architekturou Ampere. Cena by se měla pohybovat pod hranicí deseti tisíc korun a prvních modelů se dočkáme na konci února.

Výkonnější verze GeForce RTX 3060 Ti

První grafické karty řady GeForce RTX 30 se představily již v minulém roce, a to hned ve čtyřech různých provedeních. Tím vůbec nejlevnějším byl doposud model GeForce RTX 3060 Ti, který si odbyl premiéru krátce před Vánocemi.

Ceny u tohoto provedení startují na 11 499 Kč. Doplňme, že v nabídkách jednotlivých obchodů nalezneme také karty, které mají vylepšené chlazení či přetaktované čipy již z výroby. Ty mohou být i o několik tisíc dražší.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060 Ti

Přesto je cenovka velmi lákavá, neboť podle výrobce by měla svým výkonem překonat předchozí model vyšší třídy – konkrétně grafiku GeForce RTX 2080 SUPER, která šla do prodeje za cenu 20 999 Kč.

Výkon modelu GeForce RTX 3060 Ti je tedy stavěn tak, aby uspokojil hráče vlastnící monitory s rozlišením 1080p a 1440p. Vedle standardu Full HD tedy stačí i na hry ve 2K.

Dále jsou v prodeji tři výkonnější modely RTX 3070, RTX 3080 a RTX 3090. Ty jsou ale podobně jako levnější model GeForce RTX 3060 Ti beznadějně vyprodané.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060 Ti

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám