Hlavní obsah

Vývoj nových léků či vytváření finančních modelů. Japonsko spustilo nástupce superpočítačů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Tokijská univerzita a společnost International Business Machines (IBM) zahájily minulý týden provoz prvního japonského kvantového počítače pro komerční využití. Japonsko tak vstoupilo do silně konkurenční oblasti, které vévodí Spojené státy a Čína, napsala agentura Kjódó.

Foto: archív výrobce

IBM Quantum System One

Článek

Počítačový systém IBM Quantum System One je po Německu druhým svého druhu, který firma IBM postavila mimo Spojené státy.

K počítači získalo přístup průmyslovo-akademické konsorcium založené v roce 2020, které ho může vyžívat pro společný výzkum. Jeho členy jsou mimo jiné firmy Toyota Motor, Sony Group, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsubishi UFJ Financial Group a Yokogawa Electric. Očekává se, že jeho schopnost řešit složité problémy vyšší rychlostí než superpočítače bude využita při vývoji nových léků a materiálů, vytváření finančních modelů, optimalizaci logistiky a v kryptografii, která se stala nezbytnou pro internet a digitální měny.

Kvantové počítače představují nové směry vývoje informačních technologií s obrovským počítačovým výkonem. Základ kvantových počítačů jsou, kvantové bity neboli quibity, vzájemně komunikující na principech kvantové mechaniky. Tyto počítače mohou vypočítat desítky kombinací najednou, a ne po jedné, jak to je v běžných počítačů.

Nejvýkonnější český superpočítač se bude jmenovat Karolina

Hardware

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám