Hlavní obsah

Ve světě počítačů skončila další etapa: 3,5" disketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský obchodní řetězec PC World definitivně ukončí prodej 3,5palcových disket po vyprodání dosavadních zásob. Důvodem je malý zájem. Oznámení přišlo právě v den, kdy v Londýně Bill Gates uvedl na trh nový operační systém Windows Vista.

Článek

Diskety o velikosti 3,5 palce s kapacitou 1,44 MB vyvinula společnost Sony. Začaly se prodávat na začátku 80. let a kralovaly 90. létům. Ještě v roce 1998 se jich prodalo kolem dvou miliard, loni to bylo 700 miliónů.

Kapacita disket původně stačila pro distribuci programů a byly zejména užitečné pro kopírování a přenášení dat. Byly také prvním nosičem pro rozšiřování počítačových virů. I když se na disketu vešla celá Bible, nevejde se na ni ani jediná písnička v přijatelné kvalitě ve formátu mp3 a sotva na ni lze uložit jednu kvalitní fotografii z lepšího fotoaparátu.

Hitem jsou USB klíče

K přenášení dat nyní uživatelům slouží malé USB paměti, které se dnes pohupují na klíčenkách i žáků základních škol pracujících na školních projektech. Tato paměť má mnohonásobně vyšší kapacitu než diskety. Data se  velmi snadno přenášejí také vysokorychlostním internetem, což rovněž snižuje zájem o diskety.

Všechny funkce disket tak převzaly jiné nosiče nebo internet a počítačové firmy už několik let vyrábějí 98 procent strojů bez zařízení, které by umělo diskety číst. Podle analytika Andrewa Reichmana z Forrester Research budou za několik let diskety už jen sběratelskou kuriozitou.

Filmy chtějí DVD

Diskety se ale držely dlouho i vedle CD, protože pro běžné uživatele, pracující s malými objemy dat byly cenově výhodné. Výrobci programů je postupně opouštěli, protože jim nestačila jejich kapacita a používali spíše CD a později DVD nosiče.

Filmy v přijatelné kvalitě potřebovaly nejméně kapacitu DVD, ale právě nyní se bojuje bitva o jejich nástupce, tedy médium, které zprostředkuje film ve vysokém rozlišení (HD). Proti sobě stojí skupiny vedené firmou Sony (podporuje Blu-ray nosiče) na jedné a Toshiba (zastánce HD DVD) na druhé straně a nová "válka formátů" slouží expertům k tomu, aby připomněli, že vše už tu jednou bylo - podobná válka se odehrávala o formáty videorekordérů mezi Sony Betamax a formátem VHS, který nakonec zvítězil.

Podle obchodního ředitele PC World, který je jedním z největších evropských podniků ve svém oboru, symbolizuje disketa uplynulé 20. století. Patří tam podle něj stejně jako zvuk modemů vytáčejících prostřednictvím telefonní linky spojení na internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám